Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Ez mind fenn van a YouTube-on ingyen!

2018. augusztus 17. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # #

A mai napig csodálkozom, hogy annyi forrásból, ami a 2000-es évek környékén rendelkezésemre állt, hogy bármit is megtanuljak a honlapkészítésről, mégis sikerült. Magyarul egy fórum volt az Inertia, emellett angol nyelv fórumokból és a W3Schools-ból próbálgattam ezt a weboldal dolgot. Persze akkoriban még korántsem voltak ilyen fejlettek a honlapok, meg úgy az egész. Még magyarázgattuk az embereknek, hogy hogyan használják a weboldalakat, meg micsoda fantasztikus innováció egy céges honlap, ami “0-24 órában Ön helyett dolgozik”. Akkor még nem volt se Youtube, se ilyen tanfolyam. Ha lett volna, akkor nem csinálom meg az OWT-t, hiszen nem lett volna rá piaci igény, de heti szinten kaptam a leveleket, hogy mondjam már meg, hogy hol lehet ezt megtanulni. Teljesen elmebetegnek tartott mindenki, amikor az online oktatásra tettem le a voksom. 

Manapság már mindent meg lehet tanulni az internetről. És ez teljesen természetes. Az építőipari szakember hiánynak köszönhetően már mi is megtanultunk itthon a Youtube-ról padlót kiegyenlíteni, gipszkartonozni vagy parkettát lerakni.

Hogy ettől kőműves lettem-e? Kétlem. Bár az is igaz, ezzel a tudással és azzal, hogy megjelenek ott, ahol megbeszéltem előző nap, már komoly piaci előnyre tudnék szert tenni.

Rendszeres kritika fórumokban, hogy milyen drágák ezek a tanfolyamok, hiszen minden ott van az interneten, csak meg kell tanulni.

Így igaz, meg lehet tanulni a Youtube-ról a programok kezelését, kismillió tutorial van. Lehet tanulni WordPresst telepíteni, beállítgatni, plugineket telepíteni. Kódolgatni HTML+CSS, illetve inkább kódokat beillesztgetni, aztán lesni, hogy mi történik vagy mi nem. Ez teljesen ok, ez a tanulási folyamat.

Mi is arra sarkalljuk a tanulóinkat, hogy próbáljanak ki mindenfélét. Sőt, kell is egy egészséges kíváncsiság, hogy minél több helyre regisztráljanak, minél több féle online szolgáltatást kipróbáljanak, többek közt azért is, mert pl. úgy nem lehet egy értékesítési folyamat felületét megtervezni, ha én magam sosem vásárolok az interneten. Úgy csak elméleti elképzelésed lesz arról, hogy ez hogyan is zajlik.

Amit azonban biztosan nem tudsz megtanulni a 2 dolláros Skillshare videókból, hogy mindazt amit csinálsz, miért csináld, illetve hogyan csináld jól. Ugyanis bár látszólag hasonlít a segédletben található logóra az, amit összebarkácsoltál, de senki nem fogja kiigazítani a tipográfiai hibáidat vagy feltenni a kérdést, hogy egy színben hogy fog mutatni, ami sarkallatos pontja egy minden felületen használható logónak.

Nem tudsz meg (főleg nem a magyar piacra jellemző) olyan szakmai fogásokat, hogy mi az, amire számítani kell egy honlapkészítés során, akár megbízó vagy akár kivitelező. Mit takarnak egyes munkafázisok? Hogyan mérjünk fel egy munkát? Miből áll egy brief írása? Senki nem figyelmeztet, hogy szerződés és előleg nélkül ne vállalj munkát, főleg ne adj át semmit.

Ezeket a tapasztalatokat senki nem fogja neked átnyújtani, főleg nem ingyen. Nincs ingyen ebéd. A tutorialok nagy része előbb-utóbb egy tanfolyamhoz vagy egy előfizetési rendszerhez fog úgyis vinni, hogyha többet akarsz, akkor vedd meg. Ugyanis miért adná bárki ingyen azt, amiért ő fizette meg a tanulópénzt? Sokan úgy vannak vele, hogy az interneten minden ingyen van. De a temérdek infó kimazsolázásával, ha mást nem, az idődet fekteted be. És még mindig nincs egy sorvezetőd, hogy mi után mi jön, milyen lépésekben érdemes haladni, össze-vissza belekapsz mindenbe, ami csak növeli a fehér foltokat a tudásodban.

Te ingyen adod a munkád és évek alatt gyűjtött tapasztalatod? Nem? És ezt attól sem várod el, aki ért a szakmájához ugye? Ha megtanulsz weboldalakat készíteni, valószínűleg akkor sem fogod ingyen adni az idődet és a tudásodat.

Ha relatíve olcsón adnánk ezt az anyagot, az azt jelentené, hogy a vállalkozásunk pl. nem fizeti meg az oktatók tisztességes díját. Azaz azt, hogy gyakorlatilag a hét minden napján rendelkezésre állnak, beküldött feladatokat néznek át, kiegészítő anyagokat írnak, gyakorlatokat/szorgalmikat készítenek és sokszor lelkeket is ápolnak. Az alulfizetett oktató nem készít és a hivatalos munkaidő előtt és után próbáld már meg őt elérni…

Az az anyag, amit mi összeraktunk – hozzáteszem, szintén évek alatt tökéletesítjük és frissítjük folyton  – ez pusztán keresgéléssel autodidakta módon 4-5 év, mire összerakod. Ezeket az éveket szintén megspórolhatod, főleg annak tükrében írom ezt, hogy mindenki baromira siet, az lenne a legjobb, ha azt ígérnénk, hogy 3 hónap alatt 4-5 év tapasztalatával rendelkező webdesigner leszel. De ilyet mi nem ígérünk, mert ez hazugság!

Tehát megvan a lehetőséged, az internet előtt ülsz, hogy ne csak egész nap videókat nézz, hogy hogy esik valaki pofára vagy milyen cuki a nyuszi, ahogy eszi a répát, hanem, hogy tanulj és ezzel olyan tudásra tegyél szert, amivel lehetőségeket teremthetsz magadnak. Ez a lehetőség lehet egy honlap, amivel végre elindulthat a vállalkozásod, egy kis mellékes, amit a főállásod mellett csinálsz vagy akár egy teljesen új karrier! Az, hogy ezt önszorgalomból a Youtube-ról, blogokról szeded össze hosszú idő alatt, vagy egy struktúrált, oktatói segítséggel és szakmai tapasztalatokkal átszőtt tananyagból mondjuk 1 év alatt, ez már csak rajtad múlik.

Ha a tanfolyamot választod, akkor időt vásárolsz, egy vezérfonalat amin haladsz, szakmai támogatást és egy segítő közösséget!

Tégy úgy, ahogy jónak látod! Csak tanulj! Ez a legjobb, amit tehetsz! Siránkozni könnyű, hogy neked nincsenek lehetőségeid! Teremts magadnak!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange