Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Ez lesz az iOS ikonok új designnyelve?

2021. május 01. | Bognár Péter

# # # # #

Lehet szeretni, lehet utálni, egy biztos – az Apple a design világának állócsillaga, a tech világban egyeduralkodóként, de a szélesebb környezetben is mindenki odafigyel arra, amit a cupertinói megacég kiad a kezei közül. Éppen emiatt viszont sokkal kritikusabb figyelem is irányul minden lépésükre, és bizony bármit lépnek, az könnyen lehet, hogy címlapra kerül, legyen szó akármilyen apró változtatásokról , a rajongótáboruk ugyanis máig a géniusz manifesztációját keresi minden Apple által tervezett termékben.

Egy kicsit több, mint egy hónap választ el bennünket az iOS soron következő, 15-ös sorszámú verziója bemutatásától, ilyenkor amúgy is árgus szemekkel vizslatják az újságírók a cég minden rezdülését, hátha kiszivárog valami utalás a várható újdonságokra, amit aztán rengeteg klikkel jutalmaz majd a hírekre éhes közönség.

No, ezt a hátteret kell észben tartanunk, amikor szemügyre vesszük azt a két ikont, ami minden különösebb csinnadratta nélkül változott meg a közelmúltban. Az Apple Store Connect ikonja valójában még tavaly ősszel öltözött át egy frissítés keretében, de ez még nem okozott volna olyan nagy meglepetést, ha pár hete nem frissül a nem különösebben tömeges alkalmazásnak számító Apple Music for Artists is egészen hasonló stílusban. 

Forrás: The Next Web

Erre bizony már mindenki felkapta a fejét, az Apple ugyanis garantáltan semmit nem csinál véletlenül, és az biztos, hogy a két, egymástól fél év különbséggel felfrissített ikon feltűnően hasonló design-motívumokat mutat. A jelek egy nagyobb léptékű új iOS design irányába mutatnak, ami, ha azt vesszük, hogy az iOS 7 rikító, színátmenetes felújítása óta nem történt ilyesmi, valamint, hogy a macOS legutóbbi frissítése is hozzányúlt az ikonokhoz némi árnyalás bevezetésével, nem tűnik elképzelhetetlennek. 

A találgatás azonnal gőzerővel beindult. A két ikon alapján az új formanyelv a neumorfizmushoz kicsit hasonló gondolatvilágból építkezik, és ötvözi a flat esztétikát bizonyos korlátozott, süllyesztett térbeliséget kölcsönző árnyalással. A tiszta fehér háttér egyesek szerint akár annak a jele is lehet, hogy az operációs rendszernek, és ezzel az ikonoknak sötét verziója is ki-bekapcsolható lesz, ami mindenképpen igazodna a korszellemhez. A hivatalosan “squircle” névre hallgató, lekerekített szélű négyzet peremét beljebb egy színes keret is megismétli, ami maga is finom színátmenetet és plasztikus belső árnyékokat tartalmaz. 

Azt, hogy valóban ilyen lesz-e az új iOS, csak június 7-n, a WWDC-n derül majd ki, de nem árt, ha lélekben felkészülünk rá, hogy bejön a jóslat, és hamarosan minden kínai telefon képernyőjét ellepik a bekeretezett, süllyesztett formákból felépülő ikonok. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange