Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Érdemes ezeket a dolgokat megtanulni?

2016. október 11. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Kell-e félni a gyors vagy előre gyártott megoldásoktól? Elveszik a designerek és fejlesztők munkáját a gombnyomásra honlapkészítők, a letölthető logók és grafikák? Érdemes-e egyáltalán ezeket megtanulni, mikor úgyis gépek készítenek ma már mindent?

Ezekhez hasonló kérdések mindennaposak, minden nap szépen megválaszolom, nyilván én is a hangulatomtól és a kérdező stílusától függően vagyok pikírt vagy a végtelenségig segítőkész. Ez egy átlagos vasárnapi délutáni  levélre adott válaszomból egy részlet. Hogy miért tettem ki ide? Először a Facebook profilomon osztottam meg, de a tanulóim visszajelzései alapján nem árt, ha másképp is megteszem.
Ugyanis totál értem, hogy miért merül fel ez a kérdés.

Már kisgyerekkorunktól megszokjuk, hogy nagy hagyományai vannak az ijesztgetésnek és a félelmekre alapuló kommunikációnak, próbáljuk kivédeni a létező és nem létező veszélyektől a kis birodalmunk. Így semmi olyanba nem illik fogni, amit úgyis majd valaki elvesz tőlünk, hiszen ő a gonosz, a kapzsi, aki csak kihasználja a kisembert.
Nem elég, hogy hátrafelé ülünk azon a rohadt lovon, még szemellenző is van rajta. Vagyis inkább rajtunk.

Hosszasan tudnám ecsetelni és szidni az oktatási rendszert, ahol ez kialakul – nem ezt, ezt is, de azt amibe én is felnőttem, mert isteni, hogy tudom álmomból felkeltve is az Anyám tyúkját, vagy eltattarázni valamelyik fizikai törvényt, amit sosem láttam bemutatni. De nem tanít meg önállóan gondolkodni, kockáztatni, a dolgokat megoldható problémaként kezelni, meglátni a lehetőségeket. Nem rovom fel neki, mert hogyan is taníthatna, amikor nálunk ezek a dolgok onnan is hiányoznak, ahol a döntéseket hozzák.

Alapkérdések ezek, tök mindegy, hogy most a designerek problémájáról vagy a tökfaragókéról beszélünk.

1. Kell-e félni?
2. Elveszik.
3. Érdemes-e?

Nem, nem kell félni semmitől, ami nem cápa, medve, fegyveres katona vagy zombi. De még ezek elől is el lehet kurvagyorsan úszni, vagy futni, vagy a Bear Gryllsből és a Walking Deadből összekapart tudásunkat hasznosítva megmenekülni. Ahogy azzal is tisztában vagyunk, ki fog a filmben elsőként meghalni: aki a legjobban fél, és ettől a félelemtől annyira ledermed, hogy hibázik. Nyilván a tököscsávó is fél – ha nem fél, akkor kamugép, de ő megy tovább és próbál nem foglalkozni vele.

A félelem egy rohadt dolog, mert képes lényeket létrehozni a sötétben, akik csak arra várnak, hogy leharapják a meztelen lábujjam, ami a takaró alatt végre biztonságban lesz tőlük. Képes évtizedekig benntartani a magunk takarója, kényelmes kis doboza, komfortos zónája mélyén és egyre nagyobbra növeli a kint lévő árnyékokat, fura hangokat.

Elveszik. Ők. A Másikak. A pirézek. A migráncsok. A vad kapitalista szörnyek. Azok.
Vajon a gyorséttermek megjelenésével megszűntek a hagyományos éttermek? Nyilván egy csomó bezárt, az biztos. Ugyanis azzal, ha megjelenik egy új üzleti modell csak az evolúció alaptörvénye lép életbe: alkalmazkodsz vagy kihalsz. Ez a munkaerőpiacra is igaz. Egyszerűen ma már nem lehet nem képezni magad. Vagyis lehet, de akkor jönnek azok, akik képzik. Ők. A rohadékok.

Tehát elvenni a munkát attól lehet, aki hagyja. Aki az új dolgot meglátva, maga dobja el a lapátot és inkább csendben éhenhal, de Ő NEM FOG “ide bármi behelyettesíthető”
Most épp a gyorséttermek vészharangját kongatják. Nyilván akinek az van, az most kavarózik. Vagy kihal. De ez az ő döntése, hogy adott helyzetet hagy-e elhatalmasodni magán, vagy beleáll. Esetleg képes arra a felismerésre, hogy itt a vége, másba kell fogni. Rengetegen erre sem képesek, 20 éve ugyanazt csinálják, azzal a modellel, ami 20 éve volt. Bocs, de te hagyod, hogy elvegyék! Mert Te nem fogsz ugye…

Érdemes-e? Mondjuk azt sem értem, hogy ezt így valaki miért kérdezi meg mástól (tőlem). Nekem igen. Láthatod, hiszen ezt csinálom, immár tizenéve. Úgyhogy nem nagyon mondhatok mást. Mi mást is mondanék, ha amúgy ezt tanítomis: hogy szar? Életszerű, hogy egy oktató azt mondja amire oktat, hogy ne tanuld, mert nem érdemes?
Biztos, mástól is megkérdezted már persze, neki nem volt érdemes. Szar az egész. Egy kicsit dugta ki csak a lábujját, leharapta egy medve, meg egy zombi, meg a Bear Grylls is.
Te meg most tipródsz, mert a Jani vagy Jolán jó ismerősöd, neki higgy (persze tudod, hogy milyen) vagy nekem, aki úgyis hazudik nyilván, hiszen ebből él. Némi oximoront vélek felfedezni, de nem akarlak összezavarni.

A gép, meg a nyomorult egy vasdarab, az a baj vele, hogy magától a szemétláda nem csinál semmit. Még akkor se, ha ráüvöltök!
A gépeket emberek alkotják és kezelik. Szóval még messze van a gépek lázadása, addig ha azt akarod, hogy kimosson a mosógép, akkor a megfelelő programra állítod. Gondolkodtál már mihez kezdesz azzal az idővel, amit a mosógép teremt neked, nem kézzel kell elvégezned?

Tehát érdemes-e? Gondold végig, hogy neked érdemes-e? Több leszel-e tőle? Fogod-e használni a megszerzett ismeretet? Egyáltalán hajlandó vagy-e eltárolni a fejedben, mert mondjuk ahhoz is Te kellesz, hogy valamit megtanulj?

Én értem, hogy ezek a levelek, kérdések azért születnek, hogy tükröt mutassak és az ott található kép, ha egyezik a fejedben lévővel, akkor jó, ha nem akkor nem jó. Az a helyzet, hogy mindegyikre tudok példát.

Hihetetlen gyors sikerre és olyanra is, aki évek óta ül a maga mocsarában, onnan dobál mindenkit virtuális paradicsommal, akinek egy kicsit is jobban megy, mint neki. Ugyanazt tanulták, ugyanolyan emberek (van fejük, két kezük és két lábuk), a vezérlőegységben más program fut.

De végre válaszolok a kérdésekre is:

Nem kell félni, mert az egyedileg tervezett, igényes megoldásoknak mindig is volt és lesz is piaca. Már ha képes vagy ilyet előállítani. Ha csak sztenderd középszerű minőséget és ezen a szinten te meg is állsz, akkor igen. Ott kemény meccs megy, árverseny, taposás. Azt mondják. Én nem játszom benne.

éTulajdonképpen nemhogy kevesebb ettől a munka, hanem több. Egyrészt magad is készíthetsz ilyen megoldásokat másoknak, élhetsz abból, hogy te vagy az aki előre elkészíti ezeket. Ugye az megvan, hogy ezeket sem a fáról szedik?

Adott egy számítógép, egy fotó és egy Photoshop program. Vajon hogyan lesz a narancsbőrös nőből szupermodell?
Ez az! Tiéd a kétpálcás nyeremény! AZ EMBER az, aki ezt megtanulta és megcsinálja. Neki érdemes volt, mondjuk havi félmillióért retusálgatja valamelyik magazinnak a ZS kategóriás celebeket. Neki ez a jó. Én kétszerannyiért sem csinálnám. Te már feleannyiért is? Akkor érdemes?

Nem vagyok sem önjelölt életmód tanácsadó, sem coach, sem megmondó ember, nem is szeretnék ebben a szerepkörben tetszelegni, csak nem szeretem az önkorlátozást. Rajtad múlik minden. Ez van.

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange