Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

2021. június 16. | Bognár Péter

# # # #

A webdesign világának kikerülhetetlen monolitja a WordPress, ez a nyílt forráskódú, idén éppen 18 éves blog-, majd weblapmotor szinte páratlan karriert futott be. Ugyanakkor, valószínűleg éppen azért, mert a nyílt forráskódú, rajongásból és ingyenesen fejlesztett projektek világából ered, és ehhez a világhoz máig is ezer szállal kötődik (lényegében máig belőle építkezik), a WP arányosan sokkal kevesebb pénzt mozgat meg, mint amit a piaci súlya sejteni engedne.

A piac elemzői szerint viszont ez nem fog örökké így maradni, már világosan kirajzolódnak azok a folyamatok, amik a WP belső piacának a tudatosabb üzletcentrikus irányba fordulását jelzik. Mit jelenthet mindez a platform jövőjét illetően?

A WordPressben forgó pénzek túlnyomó többsége a különböző pluginok és kiegészítők piacán cserél gazdát. Ez a piaci terület egészen a közelmúltig teljesen össze-vissza működött, egy-egy keresésre kapott találatok között ugyanúgy megtalálhatjuk az egy fő által fejlesztett és fenntartott megoldásokat, mint a nagy, saját irodaházakat működtető komoly cégek megoldásait. Az igazi verseny viszont többek szerint is csak mostanában kezdett igazán beindulni – ezzel pedig a specializáció, a piaci rések tudatos keresése is felértékelődött. Ahogy Alex Denning az Ellipsis Blogon is írja, mára már nem elég “WordPress [funkció] Plugin” néven feltenni a megoldásainkat, muszáj kiemelni a különlegességeinket, amik kiemelnek a versenytársak közül. Aki a régi módszerrel, egyszerűen feltölti a pluginjét és aztán várja a felhasználók érkezését, egyre jobb eséllyel csak petrezselymet fog árulni a parkett szélén. 

A másik dolog, amire figyelni érdemes, hogy beindult egyfajta konszolidációs folyamat és az utóbbi egy-két év komoly akvizíciókat is látott a WP pluginek világában: magyarul a nagyobb játékosok elkezdték felvásárolni versenytársaikat.  Gazdát cserélt például a közelmúltban az Advanced Custom Fields, a GiveWP, a Kadence Blocks, a Kanban for WordPress is, de olyan manőver is előfordult, hogy pl. a WP Forms készítője a Formidable Formsot, a Ninja Forms tulajdonosa pedig a Caldera Formsot vásárolta fel.  

Ezek a mozgások az üzleti világban jártasabbak szerint a nagy piacok konszolidációjának jellemző tünetei, hasonló játszódott le a 2000-es évek elején az internetszolgáltatók piacán is, ahol szintén hamar elkezdtek lemorzsolódni a kisebb cégek, és a nagy játékosok bírtak csak hosszabb távon versenyben maradni, pontosabban bekebelezni a kisebb versenytársaikat.

Ez a trend azt is jelenti, hogy jó eséllyel üzletcentrikusabbá válik a a WordPress pluginek világa, és könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy néhány éven belül kialakul az a maroknyi nagy cég, ami felosztja egymás között a piac legfontosabb játékosait, azaz a legnagyobb felhasználóbázissal rendelkező pluginok tulajdonjogait. 

Ha nagyobb pénz és kihegyezettebb érdekek mozgatják a piacot, az hozhat jót is a felhasználóknak: a konkurencia vezethet ahhoz is, hogy a szolgáltatásban, kutatás-fejlesztésben, újabb, javított funkciók bevezetésében és legfőképp az árban versenyeznek egymással a nagy cégek. Vagy éppen ellenkezőleg, monopóliumok, kartellek alakulnak ki, és minden normális plugint csak magas áron, vagy nagyobb, drága csomagok részeként lehet majd beszerezni.

Nagy kérdés persze, hogy a WordPress sajátos, még mindig fél lábbal az idealista szabad szoftver mozgalomban álló modellje útját tudja-e állni a teljes elüzletiesedésnek, vagy esetleg beindul majd valamiféle másodlagos indie plugin-piac, ahol a függetlenek kínálják majd a portékájukat? Idővel kiderül – mást nem is nagyon tehetünk, mint figyelni a fejleményeket.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange