Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

2021. június 16. | Bognár Péter

# # # #

A webdesign világának kikerülhetetlen monolitja a WordPress, ez a nyílt forráskódú, idén éppen 18 éves blog-, majd weblapmotor szinte páratlan karriert futott be. Ugyanakkor, valószínűleg éppen azért, mert a nyílt forráskódú, rajongásból és ingyenesen fejlesztett projektek világából ered, és ehhez a világhoz máig is ezer szállal kötődik (lényegében máig belőle építkezik), a WP arányosan sokkal kevesebb pénzt mozgat meg, mint amit a piaci súlya sejteni engedne.

A piac elemzői szerint viszont ez nem fog örökké így maradni, már világosan kirajzolódnak azok a folyamatok, amik a WP belső piacának a tudatosabb üzletcentrikus irányba fordulását jelzik. Mit jelenthet mindez a platform jövőjét illetően?

A WordPressben forgó pénzek túlnyomó többsége a különböző pluginok és kiegészítők piacán cserél gazdát. Ez a piaci terület egészen a közelmúltig teljesen össze-vissza működött, egy-egy keresésre kapott találatok között ugyanúgy megtalálhatjuk az egy fő által fejlesztett és fenntartott megoldásokat, mint a nagy, saját irodaházakat működtető komoly cégek megoldásait. Az igazi verseny viszont többek szerint is csak mostanában kezdett igazán beindulni – ezzel pedig a specializáció, a piaci rések tudatos keresése is felértékelődött. Ahogy Alex Denning az Ellipsis Blogon is írja, mára már nem elég “WordPress [funkció] Plugin” néven feltenni a megoldásainkat, muszáj kiemelni a különlegességeinket, amik kiemelnek a versenytársak közül. Aki a régi módszerrel, egyszerűen feltölti a pluginjét és aztán várja a felhasználók érkezését, egyre jobb eséllyel csak petrezselymet fog árulni a parkett szélén. 

A másik dolog, amire figyelni érdemes, hogy beindult egyfajta konszolidációs folyamat és az utóbbi egy-két év komoly akvizíciókat is látott a WP pluginek világában: magyarul a nagyobb játékosok elkezdték felvásárolni versenytársaikat.  Gazdát cserélt például a közelmúltban az Advanced Custom Fields, a GiveWP, a Kadence Blocks, a Kanban for WordPress is, de olyan manőver is előfordult, hogy pl. a WP Forms készítője a Formidable Formsot, a Ninja Forms tulajdonosa pedig a Caldera Formsot vásárolta fel.  

Ezek a mozgások az üzleti világban jártasabbak szerint a nagy piacok konszolidációjának jellemző tünetei, hasonló játszódott le a 2000-es évek elején az internetszolgáltatók piacán is, ahol szintén hamar elkezdtek lemorzsolódni a kisebb cégek, és a nagy játékosok bírtak csak hosszabb távon versenyben maradni, pontosabban bekebelezni a kisebb versenytársaikat.

Ez a trend azt is jelenti, hogy jó eséllyel üzletcentrikusabbá válik a a WordPress pluginek világa, és könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy néhány éven belül kialakul az a maroknyi nagy cég, ami felosztja egymás között a piac legfontosabb játékosait, azaz a legnagyobb felhasználóbázissal rendelkező pluginok tulajdonjogait. 

Ha nagyobb pénz és kihegyezettebb érdekek mozgatják a piacot, az hozhat jót is a felhasználóknak: a konkurencia vezethet ahhoz is, hogy a szolgáltatásban, kutatás-fejlesztésben, újabb, javított funkciók bevezetésében és legfőképp az árban versenyeznek egymással a nagy cégek. Vagy éppen ellenkezőleg, monopóliumok, kartellek alakulnak ki, és minden normális plugint csak magas áron, vagy nagyobb, drága csomagok részeként lehet majd beszerezni.

Nagy kérdés persze, hogy a WordPress sajátos, még mindig fél lábbal az idealista szabad szoftver mozgalomban álló modellje útját tudja-e állni a teljes elüzletiesedésnek, vagy esetleg beindul majd valamiféle másodlagos indie plugin-piac, ahol a függetlenek kínálják majd a portékájukat? Idővel kiderül – mást nem is nagyon tehetünk, mint figyelni a fejleményeket.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange