Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

Élet a Zoomon kívül: videokonferencia-körkép

2021. május 11. | Bognár Péter

# # # # # # #

Ha másfél éve megkérdezel valakit, milyen alkalmazás a Zoom, jó eséllyel nem tudta volna az illető, vagy esetleg megpróbál tippelni valami képnagyító programra… A koronavírus viszont valamiért pillanatok alatt az egekbe vitte az erős kínai kapcsolatokkal is rendelkező  konferenciaprogram hírnevét, és mára már az óvodások is vele fekszenek-kelnek. Nem volt véletlen a tavaly nagyot futott mém is, amiben a Scooby Doo csapata leleplezi, ki áll valójában a koronavírus-járvány mögött.

A Zoom tehát jött, látott és győzött, annak ellenére, hogy a tavalyi évben több szakember is próbálta meggyőzni a nagyérdeműt, hogy bizony nem csak, hogy vannak sokkal jobb alternatívák, de a nagy Z az adataink kezelésében sem a legmegbízhatóbb partner,  valamiért mégis a bejáratottabb nevekkel és nagyobb cégekkel szemben is a Zoom lett az egész világ első választása a home office és távmunka területén – és a programot azóta is átszellemülten imádja mindenki utálni. Az öszes felhasználónak megvan a kedvenc pontja, ami miatt haragszik az alkalmazásra, legyen az a telepítési kényszer vagy a 40 perces limit az ingyenes változatban vagy valami egyéb bogár.

Pedig hát a videokonferencia nem új műfaj az interneten, és egy egész szekérderéknyi különböző megoldás létezik, mind nagyobb, mind kisebb gyártóktól, egyaránt fizetős és ingyenes csomagokkal. A mai posztban ezekből próbálok egy csokornyit összegyűjteni, hátha akad közöttük egy-két olyan, amelyikkel Te is szívesen megpróbálkozol, és esetleg kiválthatja a Zoom unalomig ismert képernyőjét. 

Mitől jó egy videokonferencia-alkalmazás?

Az a helyzet, hogy rengeteg szempontot figyelembe lehet venni ahhoz, hogy mi tesz az igényeinknek megfelelővé egy ilyen távbeszélős appot, de a választásaink leginkább attól függnek, hogy milyen helyzetekben szeretnénk a szolgáltatást használni. 

Ingyenes vagy fizetős a használata?

A költségvetés mindig szűkös, különösen, ha az ember nem egy nagyobb cég kötelékében, hanem a saját minivállalkozása megbeszéléseire, vagy csak a család, barátok összerántására használná a programot. Sok olyan komoly megoldást találunk, aminek egyáltalán nincsen ingyenes belépő szintje, bár a pandémia jegyében néhányan ideiglenesen feloldották ezt a megkötést. 

Használható böngészőből vagy installálni kell hozzá a kliensprogramot?

Ez leginkább a résztvevők szempontjából fontos kérdés – a konferencia indítója (Te) meg tudja tenni azt a kis kitérőt és talán képes is rá, hogy telepítsen egy újabb szoftvert a számítógépére, de  ez nem annyira egyértelmű az összes résztvevő számára, a legjobb, ha külön erőfeszítések nélkül megoldható a csatlakozás bárki részéről.

Hány ember vehet egyszerre részt a hívásokban? 

Ez a legtöbb egyszerű felhasználó számára nem olyan nagy kérdés, az általános meetingen 5-6 embernél több nem szokott megjelenni, de azért még hétköznapi közegben sem árt, ha mondjuk 20 embert be tudunk hozni, mondjuk egy születésnapi köszöntőhöz. A dolog ott kezd érdekes lenni, ha előadást vagy konferenciát tervezel, és olyankor már több tucattól akár több százig is terjedhet a hallgatóság száma. Egy sima előadás, azaz modern szóval livestream esetében persze a legjobb választás a Facebook, YouTube, Instagram vagy más szolgáltató lehetőségeit használni. Ha a közönségnek is szerepet szánunk, pl. komolyabb kérdéseket is feltehetnek, vagy több előadó is felszólalna, már érdemes megvizsgálni, hány embert bír el a videokonferencia-szolgáltatónk. 

Lehetséges-e a képernyő megosztása, vagy másfajta prezentáció?

Ez a funkció jól jöhet szinte bármilyen kontextusban, ahol az általános csevegésen kívül valami komolyabb témát is meg szeretnénk beszélni. A legtöbb szolgáltatásban ez ma már különösebb gond nélkül lehetséges.

Egyéb extrák

Rengeteg más minden elképzelhető, például gyakori eszköz a csoportszobák létrehozása (breakout rooms), a beszélgetések rögzíthetősége, vagy olyan apróságok, mint  a jelentkezés lehetősége, a kommentárok szerkeszthetősége, háttér elmosása vagy lecserélése, stb. Ezeket sajnos ki kell tapasztalni, mire van a személyes gyakorlatodban szükség és melyik megoldásban fekszik a legjobban.

Lássuk a listát!

Skype

A nagy klasszikus, akinek a neve évekig a videotelefonálás szinonimája volt. A Skype már hosszú évek óta a Microsoft kínálatát erősíti, és éppen emiatt a regisztráció is lehetséges a Microsoft-kontónkkal, ami az Office szoftvercsomag (vagy egy Xbox) használata miatt sokaknál már amúgy is megvan. A Skype komoly fejlesztéseken esett át az utóbbi időben, láthatóan igyekszik behozni a lemaradást a sikeresebb fiatalokkal szemben.

Korábban alapvetés volt, hogy le kell hozzá tölteni a kliensprogramot, de mára már ez is megváltozott, létezik teljesen működőképes web-alapú Skype kliens is, sőt a becsatlakozóknak már a regisztráció sem kötelező. 

A szolgáltatás hagyományosan teljesen ingyenes – cserébe el kell tűrni az amúgy nem túl szemtelen reklámokat. A Skype konferencia módban újabban már egyszerre akár 100 felhasználót is be tud engedni, működik a képernyőmegosztás, a hívások felvétele és még a jelentkezés is. 

Microsoft Teams

A Skype nagy testvére, a Teams alapvetően a Microsoft céges alkalmazáscsomagjának a szerves része, viszont egy kicsit komplikáltabb regisztrációs folyamatot végigszenvedve bárki ingyen regisztrálhat. (A beadandó adatok egyértelműen céges regisztrációra lettek kitalálva, magánemberként kicsit kreatívan kell válaszolgatni, hogy beengedjenek). Ugyanakkor ha a modern Office programokkal dolgozik a csapatod, rengeteg előnye lehet a Teams használatának, mivel kiválóan sikerült az integráció az Office csomag alkalmazásaival. A Teams is elérhető ingyenesen, így 60 perc hosszúságú hívásokat vezényelhetünk le maximum 100 fővel, működik az integráció az alapvetőbb Office alkalmazásokkal, viszont nem érhető el a meetingek felvétele. 

A Teams alapvetően letöltős klienssel működik, a webes kliens nem túl barátságos módon kizárólag Google Chrome vagy Microsoft Edge böngészőben működik.

A fizetős csomagok 4,20 eurótól kezdődnek.

Google Meet

A Google Meet is eredetileg a vállalati csomag része volt, de a korona-pandémia kitörésekor a Google is gyors pályamódosítással összevonta a Hangouts videochat alkalmazással, és kibővítette az ingyenesen elérhető funkciókat. 

A Meet alapvetően ingyenes, szorosan beépül a Google alkalmazásaiba, és számítógépen böngészőn keresztül is működik, nem muszáj még a konferencia indítójának sem alkalmazást telepíteni. Az ingyenes változatban maximum 100 fő vehet részt, 60 perces beszélgetésekben – ezt a limitet a Google nagyvonalúan feloldotta egy évre, ez idén június 28-án fog lejárni.  A fizetős változat nem önálló alkalmazás, hanem a Google Workspace csomagok valamelyike, ami az összes Google produktivitás-alkalmazást kicsit magasabb szintre emeli. Ez a pakk havi 8 eurós díjtól kezdődik. 

GoToMeeting

A neve talán nem ismerős, de a GoToMeeting is nagy veterán a szakmában, ez ugyanis a LogMeIn, a desktop-távirányítás és a remote megoldások doyenjének a konferencia-alkalmazása. A rossz hír, hogy a komoly szakmai háttérért cserébe nem kínálnak ingyenes csomagot. Ennek megfelelően a GoToMeeting alapszinten is combosabb funkciókat kínál: korlátlan hosszúságú beszélgetések, maximum 250 résztvevővel, a beszélgetések felvétele. Ez a szolgáltatás is elsősorban külön telepítendő alkalmazásra lett oprimalizálva, de létezik web app is, ami simán böngészőből elérhető. A dokumentációban elsősorban a Chrome böngésző használatát javasolják. A csomagok ára havi 12 eurótól kezdődik (jelenleg akciósan 10,75).

BigBlueButton

A BBB egy nyílt forráskódú, abszolút ingyenes videokonferencia-felület, amit elsősorban oktatási feladatokra fejlesztettek ki, azaz valójában nem egy videokonferencia, hanem virtuális tanterem-szoftverről van szó, amit a kanadai Carlton Universityn raktak össze ki. Kicsit kilóg a sorból, ugyanis ez alapvetően nem egy kész szolgáltatás, hanem egy szoftver, aminek az alapvető felhasználása az, hogy a saját online oktatási felületébe integrálva használhassa mindeki, pl. egy Moodle platformba beépítve. Ugyanakkor regisztráció után (Google vagy Office fiókkal is be lehet lépni) a  BBB honlapján tesztelési célból létre is lehet hozni  bárki számára elérhető szobákat. A BigBlueButton böngészőben fut, képes a megbeszéléseket felvenni, van chat, whiteboard, képernyőmegosztás, jelentkezés, amit csak akarsz. A résztvevők létszámát igazából a szerver szabja meg, ezen az oldalon azt javasolják, 50 főnél ne nagyon menj feljebb. A beszélgetések hossza elvileg korlátlan, de a teszt szerveren 60 percben maximálták.

Jitsi Meet

A Jitsi szintén egy nyílt forráskódú videokonferencia-megoldás, ezúttal európai, pontosabban francia fejlesztőktől. A BigBlueButtonhoz hasonlóan ez a megoldás is teljesen ingyenes és böngészőben működik, minden fakszni nélkül. A Jitsi is szabadon telepíthető saját szerverekre (Debian/Ubuntu szervereken fut), de a készítők itt is fenntartanak a köz használatára egy maximum 50 fős konferenciák lebonyolítására alkalmas, bárki számára egyszerűen elérhető szervert. Ennek a használata gyermekien egyszerű, ugyanis még minimális szintű regisztráció sem kell egy megbeszélés elindításához, egy gombnyomás, és máris indulhat a meeting, a link birtokában bárki beléphet. Kellemes extra, hogy a meetingnek mi magunk is nevet adhatunk, így a szokásos krikszkraksz helyett értelmes szavakból is állhat az adott esetben begépelendő link. Ugyan időzítési lehetőség konkrétan nem áll a rendelkezésünkre, a meeting linkje lényegében chat szobaként működik, és az első, aki a linket megnyitva belép, lényegében el is indítja a konferenciát. 

8×8 Meet

A Jitsit jó két éve megvásárolta a 8×8 nevű amerikai, VoIP telefonálással és videokonferenciákkal foglalkozó cég, és a platformot beépítették a saját céges csomagjukba. A 8×8 Meet névre hallgató csonag most éppen akciósan egész évre 12 dollárba kerül (normál esetben egy hónapra 10 dollár), és 1 hónapra ingyenesen kipróbálható. A fizetős csomag  felvételi funkciót ajánl, valamint szokatlan módon Youtube streamelést, automatikusan generált, beszédfelismerővel készülő leiratot és fejlett moderációs lehetőségeket. 

Futottak még

Az a helyzet, hogy ezzel még csak kapargatni kezdtük a jéghegy csúcsát, valójában még rengeteg különböző lehetőséget találhatunk: Wire, Zoho, WebEx, FreeConference, RingCentral, hogy csak néhányat említsek. 

Érdemes még tőmondatban megemlíteni a bevett, de nem elsősorban erre a célra használt  kommunikációs platformok képességeit is, hiszen a pandémia jegyében itt is sokan ráerősítettek a csoportos beszélgetés funkcionalitására.

Facebook Messenger Rooms: Egyszerre maximum 50 résztvevő, időkorlát nélkül. A meghívottaknak nem kötelező Facebook-fiókkal rendelkezni.

FaceTime: Ez természetesen csak Apple eszközökről érhető el, de egyszerre akár 32 résztvevő is beszállhat a meetingbe – ha van mivel.

WhatsApp: Ez az alkalmazás ugyan minden készüléken elfut, de csak mobilon megy a videokonferencia – maximum 16 fővel. 

Slack: Itt legfeljebb 15 fő vehet részt a beépített videokonferencia- megoldásban.

Discord: Bár a Discord nem kifejezetten céges használatra készült, 10 főig itt is össze lehet hívni egy flottul működő online meetinget.

Végezetül pedig szeretném még felhívni a figyelmeteket a Rock Paper Shotgun cikkére, amelyben amellett érvelnek, hogy az unalmas videokonferenciákat sokkal kellemesebb élménnyé lehet tenni, ha a meeting valamelyik népszerű online játékban történik: a példában szereplő csapat rászokott, hogy a Red Dead Redemption 2 western-játékban, morcos cowboyokként, a tábortűz körül ülve beszéljék meg a teendőket. Reméljük, az indiánok távol maradnak. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange