Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Egyszerű problémák és megoldásuk Photoshopban

2019. január 21. | Vida Hajnalka

# #

A Photoshop már megint lázad, és nem akarja az igazságot?

Mutatok néhány általános problémát a tanulói csoportból, amikre nem is olyan bonyolult a megoldás. Sőt, ez alapján akár olyat is megoldhatsz, ami ebben nincs benne.

Tanulóinkhoz szólok -Tehát ez csak egy gyorssegély-lista; mondjuk, ha hiper gyorsan szükséged van a válaszra, vagy szeretnéd egyedül megoldani a problémát.

1. Maszkolás:

 • Maszkolásnál alapszabály, hogy a színek a fekete-fehér páros. Nem kicsit szürke, hanem 100% fehér és 100% fekete. Ha bármelyik eltér, már nem lesz tökéletes a fedés, amikor festesz.
 • Maszkolás ecsettel (brush) vagy radírral (eraser) történik. Mindegy melyiket választod, ha a megfelelő színt használod. Ezeket keverheted is, azaz egyikkel törölsz, másikkal ráfestesz – így a V és E billentyűket alkalmazva, gyorsan tudsz váltani erről arra.
  Ecset: fekete töröl, fehér visszahoz. Radír: fehér töröl, fekete visszahoz.
 • Töröltél egy részletet, de nem engedi visszahozni csak ráfest vagy épp nem történik semmi: Általában azért van, mert véletlenül a képen töröltél, tehát nem a maszkod volt aktív, amikor maszkolni próbáltál, vagy most vagy rossz helyen. Mindig ellenőrizd csak egy gyors pillantással, hogy valóban a maszkon dolgozol-e. Ez nem kerül semmibe. Fél szemed tehát mindig a maszkon.
 • Elvileg mindent jól csinálsz, mégis nagyon halovány a maszkolás: Duplaklikk a maszkra, majd csekkold a density értéket, 100%-on áll-e.

2. Minden szürkére vált:

 • Véletlenül elállítottad a színcsatornákat. Channels panelen keresendő a megoldás: az a tuti, ha minden szem nyitva van, tehát minden réteg láthatóra van állítva.
 • Színmód Grayscale lett – Image/Mode menüben tudod megváltoztatni
 • A réteg blending módját változtattad meg – csak állítsd vissza Normalra
 • A réteg láthatóságát változtattad meg – csak állítsd vissza 100%-ra. Ha ráállsz a rétegre és megnyomsz egy számot, elkezdi átírni a láthatóság % értéket.

3. Nem átlátszó háttér Artboardon, pedig elvileg annak kellene lennie, hiszen pont az előbb tüntetted el:

Artboard használatakor alapjáraton fehér hátteret mutat transparent elemek esetében is. Ezt a Properties panelen tudod megváltoztatni. Természetesen ehhez a Layers panelen az artboard felirat legyen aktívan kiválasztva.

4. Ecsetet készítenél, de nem aktív a lehetőség a menüben:

Valószínűleg túl nagy méretű kép. Méretezd át, majd mehet a buli.

 

5. Valami hibaüzit ír ki (általánosan):

Érdemes átfutnod mit üzen neked az alkalmazás. Még akkor is vegyél rá egy pillantást, ha nem tudsz annyira jól angolul, hiszen sokszor 1-1 kulcsszót akár felfedezhetsz benne, amiből már tudsz következtetni a problémára.

 

6. Kijelölnél, de a hibaüzi valami 50%-ról makog:

Valószínűleg túl nagy Feathert állítottál be ilyen kis kijelölt területhez. Kisebb Feather értékkel próbáld.

 

7. Szépen körbepötyögöd amit kivágnál, utána meg az egész kijelölés összeugrik:

Túl nagy a Feather érték, állítsd kisebbre kijelölés előtt. Kijelölés közben és a menetelő hangyákat látva már nem tudod variálni, ezt előtte kell beállítanod.

 

8. Szerkesztenél, de valami Smart Object problémája van, és erről hibaüzit is kapsz:

Az adott rétegen a képed/logód stb. ún. Smart Object, ami direkt nem szerkeszthető, csak bizonyos effekteket tudsz rá alkalmazni. Tehát vagy raszterizálnod kell (jobbklikk a rétegre) vagy kattints bele kétszer abba a kis ikonba a Réteg előnézeti képén, ezután új fülön megnyitja a képet, majd dolgozhatsz rajta büntetlenül – ha kész vagy, csak mentsd rá, és zárd be.

9. Minden betű széle fűrészes, mintha megtépték volna:

Type tool eszköz legyen aktív, majd a szükséges feliratokat kiválasztva, fent az opcióknál fogod látni a szövegezés tulajdonságait. A betűméret lenyíló menü mellett jobbra találod a szélek elsimítására vonatkozó szintén lenyíló menüt, ahol végigzongorázva tudod csekkolni a különböző lehetőségeket. Itt a None, ami miatt fűrészes a betűk széle, és a Strongot ajánlom – az már egy használható verzió.

 

10. Kiegészítések:

 • Hosszadalmasabb, bonyolultabb munkák után érdemes újraindítani az alkalmazást, mert ő is el tud fáradni, ekkor pedig akadozik, ellenkezik, tök mást csinál mint eddig. Néha ennyi is elég bizonyos problémák megoldásához.

 

 • Amikor png formátumban mentesz mondjuk egy logót, amit webre szánsz, vagy bárhova máshova, ahol a logó pontos méretezése fontos lesz, akkor vágd meg a png-t, tehát ne legyen felesleges rész körülötte. Nem kell margó neki, nem kell semmi, csak pontosan megvágva minden oldalon. Ez vonatkozik képekre is, nem csak logókra.

 

 • A munkádat .psd formátumban mentsd el. Ez a Photoshop saját, szerkeszthető fájlformátuma. Ha ebben mented el azt, amin épp dolgozol, később ugyanolyan formában tudsz majd hozzáférni, mint legutóbb. Kezdőként elkövetheted azt a hibát (sőt még később is), hogy csak képként mented el a munkádat, és amikor újra szeretnél kicsit belebirizgálni a rétegekbe, szomorúan morzsolsz el egy könnycseppet, mert a Layers panelen egyetlen réteget találsz, egy lezárt background nevezetűt. Ezt elkerülendő, mindig mentsd a munkádat .psd formátumban is, ezzel megőrizve a rétegeket, így bármikor tudsz vele továbbdolgozni.

 

 • Folyamatos mentés, főleg nagyobb műveletek elvégzése után/közben. Belefeledkezve a munkába, hajlamos lehetsz elfelejteni, mennyire fontos folyamatosan elmenteni az állományt, amivel dolgozol, mert ellenkező esetben akár több órányi munkád veszhet oda. Erre jó kiegészítő megoldás egyébként a Edit/Preferences/File Handling utat követve elénk táruló kis panelen beállítható automatikus időközönkénti mentés, amit a Photoshop végez el helyetted, így ha véletlenül összeomlana a rendszer vagy a program, esetleg egy áramszünet miatt félbe kellene hagyni a munkát, az alkalmazást újra megnyitva visszakaphatod az előzőleg félbehagyott munkádat. Természetesen ezen a ponton érdemes menteni, most már nyugiban. Egy idő után pedig be fog rögzülni a ctrl+s kombináció automatikus használata.

 

 • Rétegkezelés. Abban az időszakban, amikor a programmal ismerkedsz, mondjuk még csak 1-3 réteggel dolgozol. Ám ahogy egyre több tudást szívsz magadba, és növekszik a rétegszám (akár gyakorlatozás során), úgy tudsz egyre inkább bele is zavarodni. Nagy segítség lehet, ha már a legelején ráveszed magad arra, hogy elnevezd a különböző rétegeidet, csoportjaidat. Így tud majd rögzülni, később pedig már automatikussá válik, és észre sem veszed, hogy már írod is át a nevüket létrehozás után. Egyébként ez azért (is) nagyon hasznos, mert 1. fél év múlva is első ránézésre fogod tudni, mit hol találsz a panelen, 2. amikor nem te használod az adott psd fájlt, úgy a másik sem tölt akár 1 órát azzal, hogy kisilabizálja, mit merre keressen a panelen. Nincs is rosszabb annál, mint amikor valaki más munkájába kell belenyúlnod és egy katyvaszt találsz a Layers panelen, a hasznos munka helyett pedig a rétegeket kezded rendezgetni. Légy következetes és legyen szép a rétegrendszered!

 

 • Aprólékos munkafolyamatoknál vannak olyan könnyítő lehetőségek, amik bár csekélységek, sokat javíthatnak a végeredményen és az oda vezető úton. Ilyen tipikus példa a kijelölés (pen tool vagy egyéb eszközzel), amikor is érdemes bőven 100% fölé menni ráközelítésben (ctrl + vagy távolítás ctrl -, vagy ctrl görgővel), így a különböző részletek is jobban kivehetőek és a kijelölést is pontosabban tudod elvégezni.

 

 • Munka lezárt rétegekkel. Amikor megnyitsz egy képet, automatikusan lezárt rétegként jelenik meg a Layers panelen, kvázi ez lesz a background (háttér) réteged. Első lépésként a lezártságot kell megszüntetni, kivenni a kis lakatot a réteg mellől (csak klikkelj rá). Azt tudom tanácsolni, hogy felszabadítás után (vagy helyett) készíts egy másolatot ebből a rétegből, és dolgozz azon. Az eredeti réteget pedig tedd láthatatlanná. Később bármikor készíthetsz új másolatot az eredetiből, ha esetleg valamiért szükséged lenne rá.

Ezek voltak tehát azok a kis általános bibik, amikre gyorsan lehet megoldást találni, ha tudja az ember mit keressen.

Tanulónk vagy, de ezek alapján mégsem találod a megfejtést, vagy valamiért nem megy az itt leírt módszer nálad? Kérdezd meg nyugodtan. Pont úgy ahogy eddig és ezután is, segítünk!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange