Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Cloudflare vs Internet: a CDN árnyoldala

2021. július 12. | Bognár Péter

# # # #

A CDN (Content Delivery Network) rendszerek mára a globális internetforgalom egy nagyon komoly részét szabályozzák, terelgetik. Ahogy korábban is írtam, a CDN lényege az, hogy a földgolyó különböző területein elszórt szervereken eltárolhatjuk a honlapunk statikus elemeinek egy jelentős részét, és az ügyesen beállított átirányítási parancsoknak köszönhetően a világon bárhol is tartózkodik egy ügyfelünk, a tartalom mindig a hozzá legközelebb található csomópontról töltődik be. Ennek az egyik legnagyobb előnye a sebesség: míg egy hétköznapi honlap esetében csak kisebb vagy nagyobb kényelmetlenség, ha lassan töltenek be a képek (bár tudjuk, a lassú weboldalakat a Google komolyan lepontozza a keresési indexben), olyan helyeken, ahol a tartalom maga az árucikk, mint pl. egy streaming média oldal konkrétan maga a szolgáltatás válhat használhatatlanná, ha nem áll mögötte egy ilyen ravasz megoldás. A CDN Planeten található CDN Finder Tool gyombnyomásra kinyomozza, milyen CDN-ek dolgoznak a különböző honlapok mögött – jópofa játékszer, és használatával egy kicsit jobban átérezhetjük, a mindennap használt web milyen nagy százaléka üldögél ezeken az elosztó szervereken. 

Ez azonban azt is jelenti, hogy ezek a szolgáltatók az internet jelentős részének felelősek is a működéséért, ami minimum elgondolkoztató. Már az is szédítő, ha csak elméleti síkon gondolunk bele, micsoda dollármilliók mozgása fölött őrködnek a CDN szolgáltatók, de az a helyzet, hogy volt már rá példa, hogy gyakorlatban is megízlelhettük, mennyi minden múlik rajtuk.

Nem is olyan régen, kb. egy hónapja kellemetlen délelőttje volt az internetnek – nagyjából déltájt 503-as hibaüzenetet adott számos olyan globális olvasottságú oldal, mint a Guardian, a Kickstarter, a GitHub, a brit kormány hivatalos oldala, de még maga a Twitter is. Ahogy Pesten mondanák, az internet letérdelt. A hiba forrása viszonylag hamar kiderült: a Fastly nevű cég CDN hálózata futott egy aprócska hibába, amit kb. másfél óra megfeszített munkával sikerült elhárítani. A Fastly kicsit később azt állította, hogy nem kalóztámadás, hanem egy egyszerű rendszerhiba okozta a rendszer 85%-ának leállását (amit, bizarr módon, egy legitim felhasználói konfiguráció szabadított el). Vicces módon két nappal később a Cloudflare kisebb zavara Chicago és Los Angeles környékén húzta ki a dugót pl. a Shopify oldalainál 1-2 órára.  

A Fastly elégedett ügyfeleinek egy kis része

Azt nehéz megmondani, mi ebből a tanulság, hiszen a CDN-re nyilvánvalóan szükség van a mai globális világban. Mindenesetre az ehhez hasonló üzemzavarokra valamilyen módon mindenképpen fel kell készülni, ezek minden internetes cég életében bekövetkeznek előbb vagy utóbb – minél komplexebb a rendszer, annál több a sebezhető pontja. Külön történelmi irónia persze, hogy az internet születésekor egy nagy kihívás volt olyan hálózatot létrehozni, ami elkerüli, hogy egyetlen pont meghibásodása magával vigye az egész struktúrát – most meg még fizetünk is, hogy mégis legyenek ilyen csomópontok… 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange