Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Az olvashatóság nyomában

2021. április 20. | Bognár Péter

# # # #

A helyes web- és UX design egyik leggyakrabban emlegetett kulcsfogalma a olvashatóság, angolul readability. Persze logikus, hogy az oldalaknak olvashatónak kell lennie, hiszen bármilyen menő is a design, az esetek túlnyomó többségében alapvetően a szövegért jönnek a látogatók. De hogyan is határozzuk meg az olvashatóságot?

Azt, hogy mennyire lesz egyszerű dolga az olvasónak a honlapunk szövegével két külön szinten tudjuk belőni: 

  • az elsőt angolul a legibility szóval szokás jelölni, azt jelenti, mennyire könnyű kibetűzni a szöveget: mennyire láthatóak, kivehetőek maguk a betűk, szavak a szövegben. Ezen a szinten főleg a tipográfia határozza meg a szöveg használhatóságát és ezzel a felhasználói élményt.
  • a második szint a readability azaz olvashatóság, érthetőség. Itt egyfelől a szöveg elrendezése és a sorok hossza határozza meg, mennyire lesz kellemes élmény az oldal az olvasónak, másfelől maga a szöveg is befolyásolhatja az olvashatóságot, azaz egyáltalán nem mindegy, hogyan van a tartalom megírva, mennyire érthető, milyen szavakat, milyen hosszú mondatokat használ a szövegünk.

Legibility

Itt elsősorban a hatékony tipográfia alapvető szabályait kell szem előtt tartanunk: 

Betűtípus, betűméret 

Forrás: Weblium.com

Legyen jól látható, kibetűzhető. Figyelj oda a képernyőméretre, és hogy a kiválasztott betűméret ott hogyan érvényesül. 

Sorköz 

Fontos, hogy a sorok ne folyjanak egymásba, de nem is szabad, hogy túl messze legyenek, hogy ne sérüljön a szöveg koherenciája, no meg persze a design – a kiforratlannak tűnő design a jó olvashatóság ellenére is lerontja a honlap felhasználói élményét.

Külső és belső margók (margin és padding)

Forrás: https://arngren.net/

A css kód két mumusa határozza meg, milyen távolság választja el a szöveget a közelében elhelyezett más objektumoktól. Akárcsak a jól belőtt sorköz, szintén nagyban befolyásolja a szöveg áttekinthetőségét.  

Szín és kontraszt

Természetesen alapvető, hogy jól kivehető, egymáshoz képest megfelelően kontrasztos színeket kell választani, ha olvasható szöveget akarunk. A fekete-fehér mindig a legbiztosabb választás, de sajnos design szempontjából nem a legizgalmasabb.

Readability

Itt a szöveg általánosabb formázása és maga a megfogalmazás számít, ez is rengeteget hozzá tud tenni vagy elvenni a honlap felhasználói élményéből.

Sorhosszúság

Forrás: Apple.com
Forrás: Apple.com

A sorok hossza alapvető segítője vagy korlátja az olvashatóságnak. Bár kisebb mértékben eltérnek a vélemények, az általános vélekedés szerint asztali nézetben az 55-80 leütés közötti szélesség ideális, ugyanez mobilon 35 és 50 közé esik.  

Címek és bekezdések

A szöveg tagolásához ugyanekkor nem elég a sorok hosszát megregulázni, a hosszabb szöveget tagolni is kell. Mindenképpen legyenek H2-H3-as alcímek a szövegben (ezt a SEO miatt is ajánlott megtenni), magát a folyó szöveget pedig osszuk bekezdésekre 4-10 soronként, ahogy a szöveg és az olvasók képessége engedi. 

Listák, felsorolások

Amit lehet, érdemes listába szedni és bullet pointokkal vagy számozva felsorolni – ez is megtöri a “szövegfalat”, barátságosabbá, áttekinthetőbbé teszi a cikket. 

Szövegminőség

Erre persze nincs recept, olyan írja meg a tartalmat, aki rendesen tud fogalmazni magyarul – ez a kritérium meglepően magas lécet jelent sokak számára :-) . No de viccen kívül, fontos, hogy a szöveg érthető, követhető legyen, és mindenek előtt tartsa szem előtt az olvasóközönség igényeit és elvárásait. Nem lehet olyan tanácsokat leírni, hogy pl. tilos a szakzsargon használata, hiszen egyes helyzetekben éppen ez teszi a szöveget hitelessé vagy hiteltelenné, ahogy a szöveg és a bekezdések hosszát is az határozza meg, hogy kinek írsz: kisiskolásokat ne fárassz négysoros mondatokkal, hosszú bekezdésekkel, esztétika szakos hallgatóknak pedig ne próbálj lebutított nyelvezettel egyszerűsített gondolatokat átadni.

A tartalomírás klasszikus szabálya még, hogy ha teheted, hagyd a szöveget pihenni, de mindenképpen olvasd át még egyszer kritikus szemmel, mielőtt élesítenéd!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange