Barion Pixel

Az Egyszerű Grafikák sárga könyve

2014. június 04. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Töménytelen mennyiségű ikonkészlet tölthető ma le az interneten, miért terveznénk akkor saját magunk? A kérdés jogos, hiszen nagyon sok esetben sem idő, sem energia egy-egy projektben arra, hogy hosszú munkaórákat olyan apróságokon szüttyögjünk, mint egy látszólag haszontalan ikonszett.

Aki azonban dolgozott már ilyen készletekkel – főleg ha ingyenes, néhány ikonból álló készlettel szerette volna letudni a dolgot – az gyorsan belefut abba a problémába, hogy a készlet nem elég minden szükséges funkció jelzésére. Vagy ami van, az nem elég egyértelmű. Ilyenkor lehet elkezdnei vadászni egy hasonló stílusúra vagy újragondolni a dolgot és esetleg egy másik készletet felhajtani.

A legbosszantóbb ha csak egy hiányzik, vagy később derül ki, hogy szükséges lenne még néhány darab. Ha eszünkbe is jut hozzárajzolni, valahogy ki fog lógni a lóláb… Apróságok ezek tényleg, mert ikonok nélkül is el lehet indítani egy weboldalt, működni fog. Akkor mégis mire jók az ikonok és miért használjuk őket?

Mi van ebben az ebookban? Könyv akkor ez vagy tananyag?

Az ikonok tervezéséről ma nincs magyar nyelven szinte semmilyen anyag. A nemzetközi oldalakon is csak elvétve találni, pedig a világ számos pontján élnek emberek olyan státuszban, hogy ikontervező, ami nálunk önmagában édeskevés lenne a boldoguláshoz. Elég kevesen is foglalkoznak kiemelten ezzel a témakörrel, az ikontervezés egy munkafolyamat a sok közül.

Pedig rengeteg ikont fogyasztunk. Ha teszel egy kis körutat a weben, kevés olyan oldalt vagy alkalmazást találsz, ahol ne használnának legalább 1-2 mini ikont.

Könyvbe csomagolt leckék – ez a legpontosabb definíciója, mert amellett, hogy bemutatom az ikonok és egyszerű illusztrációk világát, azt is, hogyan tudod őket elkészíteni. Tényleg egyszerűen.

sargabe

A tartalomból:

Ikonpszichológia – Hogyan hatnak ránk ezek a kis jelek? Dekoráció. Navigáció. Információ. Ezek összpontosulnak egy jól megtervezett ikonban.

Stílusok és trendek – A divat az ikonokra is hat. Hogyan őrizhető meg az eredeti funkciója és követhető az aktuális trend?

Ikoncsaládok – Egyformának tűnnek, mégis más tervezési szempontokat kívánnak meg az egyes szerepek. Operációs rendszerek, online alkalmazások, mobil appok, webes navigációk, figyelmeztető jelzések… csak néhány az eltérő felhasználási módok közül.

Ikonok a semmiből – Csak néhány vonal, pár alakzat. Az egyszerűségük csalóka. Hiszen pont az a nem mindegy, hogyan húzzuk meg azt a néhány vonalat, hogyan lesz a geometria alakzatokból plusz tartalommal bíró jel. A végén tényleg kiderül, hogy egyszerű, csak nem úgy, ahogy először gondoltuk.

Step by step gyakorlatok – Konkrét példán keresztül mutatom meg egy ikon születését, Adobe Illustratorban minden lépést elmagyarázva.

Hogyan lehet a Tiéd?

Rendeld meg ezt az ebookot most bevezető áron,
mindössze 1990 Ft-ért július 10-ig!

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre