Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Aurora UI – Itt az új trónkövetelő

2021. március 30. | Bognár Péter

# # # # #

Michal Malewitz nem hagyja magát. Nem olyan régen írtam egy cikket az uralkodó UI/UX paradigma kihívójaként beállított design nyelvről, a neumorfizmusról. Ugyan a stílus a dribbble-ön és a hasonló, designerek által használt felületeken futott be viszonylag komoly karriert, a kiinduási pont lényegében a designer és frontend-fejlesztő Michal Malewitz írása volt, amit az UX Collective-nél publikált. Ebben a cikkben nevezte el neumorfizmusnak az irányzatot. A cikket olvasva és Malewitz tevékenységét követve az embernek erősen az a benyomása támad, hogy barátunk nagyon szeretne az lenni, aki felfedezi a next big thing-et. Ez ugyan nem feltétlen biztos, hogy valóban össze is fog jönni neki, az viszont tény, hogy mostanra már valamennyire figyel rá a piac.

A legújabb felfedezésének az Aurora UI nevet adta, bár vitatható, hogy valóban egy teljes UI formanyelvnek tekinthető-e. A leírás szerint az új stílus arra a problémára próbál választ adni, hogyan tudnánk a material jellegű minimalista formanyelveknek kicsivel több egyéniséget adni. A letisztult, egységes elvektől vezérelt hatékony felületeknek ugyanis éppen ez az Achilles-sarka: egysíkúak, mondhatni unalmasak. 

Malewitz rámutat, hogy ahogy a lakberendezésben is reneszánszukat élik az egyenetlen, kevésbé megmunkált, természetes felületek a derékszögű minimalista IKEA-esztétikával szemben, az UI designban is vágyunk valamifajta egyéniségre, kézműves jellegre. A gond viszont, hogy ha egy UI-t elkezdünk felcsicsázni, az nagyon gyorsan a használhatóság rovására fog menni. 

Ezt próbálja megoldani az északi fény elmosódó színfoltjairól elnevezett Aurora, ami ugyanis az uralkodó design stílusokat, azaz a kártyás minimalista UI-t vagy a macOS és a Microsoft által is előnyben részesített tejüveg jellegű lapkákat ötvözi össze elmosódó, színes hátterekkel.

A cél tehát nem egy teljesen új paradigma bevezetése lenne, hanem a letisztult, minimalista design kiszabadítása az unalmas egyszínű felületek csapdájából. Malewitz ad is néhány tippet, hogyan érdemes előállítani az általa javasolt nem-lineáris színátmenetekből álló, elmosódó háttereket.

Az első módszer nagy, egymás mellé helyezett színes (lehetőleg ovális) formák elmosása egy erős blur-rel. A második megoldásban a foltok utólagos elmosása helyett eleve radiális színátmenettel (gradient) rajzoljuk fel a vágyott foltokat. A harmadik módszer valójában az első pepitában – itt egy kész fotót mosunk el, hogy eléggé aurorás háttér lehessen belőle.

Malewitz alapvetően bitmap hátterekben gondolkozik, ez a webdesign szempontjából persze nem a legoptimálisabb megoldás, de némi css mágia segítségével kódból is megoldható egy ilyen jellegű háttér (legalábbis szinte minden böngészőben, az Internet Explorer sajnos nem remekel ebben a műfajban).

Nos, mit szóltok hozzá? Érdemes megpróbálkozni vele?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange