Alkalmazások Personák készítéséhez – Webdesign Tanfolyam

Alkalmazások Personák készítéséhez

2017. július 26. - 17:51 • írta: Dörnyei Barbara

A Personák, vagy ahogy még gyakran nevezik, és így egyértelműbb is, hogy nem a második lakó gonosz perszónáról beszélünk, Marketing Personák és Buyer Personák, nagyon fontos elemei a tervezési munkának, hiszen ha nem tudjuk, hogy kinek tervezünk, akkor elég nehéz sikeres tervet készíteni.

Hogy mi a Persona?

A tervezésnél használatos Persona egy adott felhasználót testesít meg, bemutatja a demográfiai adatain túl azt, hogy mik a fő motivációi, hogyan, mi alapján hoz döntéseket, hogyan vásárol, mit szeret, mi foglalkoztatja, milyen szokásai vannak.

Ebben a posztban néhány olyan alkalmazást mutatunk meg, amik a Persona “gyártásban” lehetnek a segítségedre.

Nem ez a fő erőssége, de nem elhanyagolható szempont, hogy ingyen elérhető az Xtensio Persona Creator alkalmazása. Készült hozzá egy részletes útmutató, aminek segítségével már szinte gyerekjáték a szépen rendezett, áttekinthető formában tálalt Persona létrehozása.

Xtesnsio Persona Creator

 

A UserForge eszközét kifejezetten a Persona készítési folyamat megkönnyítésére és egyszerűsítésére fejlesztettek ki, felváltva ezzel a bonyolultabb design eszközöket. Használata ennek is ingyenes, egy rövid regisztráció után bele is vághatunk a Persona tervezésbe. Nagy előnye, hogy csapatmunkára is alkalmas, a Personákon egyszerre többen is dolgozhatnak, illetve könnyen megoszthatják egymás között a csapattagok az elkészült munkákat, véleményezhetik, átalakíthatják stb.

UserForge.com

 

A Smaply egyik terméke a Persona Editor, ami egy 14 napos próbaverzióval ingyen kipróbálható, ezalatt el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk e tovább használni. Az elkészített Personákat nagy felbontású PDF formájában akár exportálni is lehet, megkönnyítve ezzel az esetleges nyomtatást.

 

Egy kicsit más típusú eszköz a MakeMyPersona, ami rém egyszerűen működik, sorban feltett kérdésekre válaszolva készül a Persona, amit a folyamat végén az általunk megadott e-mail címre egy word dokumentumban küldenek el. Ha nem kell napi szinten, nagy mennyiségben Personákat készíteni, akkor ez is egy lehetőség.

 

A Personapp csapata a saját tapasztalatai alapján fejlesztette ki az online Persona készítő alkalmazást, ami jelenleg is fejlesztés alatt áll. E-mail címet szükséges megadni a regisztrációhoz, ami után kezdődhet is a munka. Tárolja a korábban készített munkákat, amiket meg is oszthatunk a munkatársainkkal, akár egy letölthető pdf, akár egy megosztható linkkel, a link birtokában bárki megnézheti.

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek. Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.