Adobe vagy Affinity? – Webdesign Tanfolyam

Adobe vagy Affinity?

2019. január 29. - 07:44 • írta: Tóth Zsuzsanna

Most akkor melyiket érdemes tanulni? – merül fel a kérdés, ami olyan gyakran elhangzik, hogy érdemes róla bővebben is írnom.

Röviden: igazából mindkettőt, a céljaid tükrében válassz!

Hosszabban:

Az Adobe szoftverei több, mint 25 éve vannak a piacon, piacvezetőként a professzionális fotószerkesztő és grafikai szoftverek között. Ez a tény elvitathatatlan és meghatározza azt, hogy milyen igényeket támaszt az ügynökségi, kivitelezői kör – ergo a Photoshop, Illustrator tudásod lesz az értékes, ha ebben vagy a kapcsolódó a szakmában akarsz elhelyezkedni. Ilyen szoftverben készült fájlokat fogsz kapni, kell szerkeszteni, ilyen formátumú végeredményt is várnak. Tehát a Prémium képzésünkön az Adobe szoftvereivel oktatunk, és ezen a jövőben sem fogunk változtatni. A jövő webdesignerei a Photoshop tudásukkal amúgy remekül elboldogulnak majd az Affinity-vel, vagy bármely hasonló szoftverrel is, hiszen a technikát ismerik meg, nem a szoftvert magolják be!

Az Adobe szoftvereihez ráadásul rengeteg kiegészítő, segédlet van a weben, amivel a tudásod még tovább bővítheted, Affinity-hez ez még elenyésző!

Az Affinity család egy szintén régi motoros szoftverfejlesztő cég, a Serif gyermeke, viszont a gyermek még óvodás. Nagyban alapoz az öreg pályatársra, de sok funkció hiányzik belőle, vagy szabadalmi okokból nem is lehet benne, illetve elvileg tud Adobe kompatibilis ki és bemenetet (ez visszafelé nem igazán várható), de ezek mindig kétes eredményűek egyelőre. Az Affinity Designer és Photo sikere nagyrészt abban rejlik, hogy az Adobe borsos havidíjával szemben egyszeri díjjal a miénk lehet “örökre”. Nyilván az updatek majd fizetősek lesznek, de aránylag alacsony összegért tudunk egy színvonalas, még üzleti felhasználásra is alkalmas legális szoftvert magunkénak tudni mindenféle kép és grafika szerkesztésére. Ezért választottam a Bézikhez ezt a változatot, mert egy átlagos kkv számára totál felesleges az Adobe előfizetés – hirdetéseket, posztképeket, csip-csup fotómanipulációkat ezzel is vígan el tud végezni. Aki a Bézikről szeretne átnyergelni a Prémium képzésünkre, annak már sokkal könnyebb lesz az Adobe. A Prémiumon nem kell ezekre előfizetnie, a próbaverziókkal ki tudja próbálni a leckéket, aztán szépen eldönti majd egyedül, hogy melyik szoftvert alkalmazza a munkája során a jövőben!

Én mindkettőt használom. Az Adobe egy nagy lomha mammut, ezért sokszor nem szeretem megnyitni sem, mire összáll, behívja a kiegészítőket, fontokat stb., addigra a műveletet már elvégeztem valamelyik Affinityben. De automatikusan az Adobe-t nyitom, ha valami komolyabb munkába kezdek.

Egy dolog még: jött néhány kritika, hogy mégis miért nem adjuk a Bézikhez a szoftvert is ingyen…???

Leginkább azért, mert a szoftverhez semmi közöm, nem tudom ingyen adni, csak a tudásom. Ez az én döntésem, hogy egy kb. 50 ezer Ft értékű oktatóanyagot immár több, mint 5000 embernek ingyen rendelkezésére bocsátok, de a szoftvereket nem tőlem veszi senki, senkit nem akarok rávenni semmilyen szoftver megvásárlására! Ez egy lehetőség, hogy megtanuld ezeket a piacképes, friss ismereteket, az meg a Te döntésed, hogy élsz-e vele, vagy sem.

Ezeket láttad már?

A szerző: Tóth Zsuzsanna
10. éve foglalkozom webdesign tervezéssel - Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként (Mcorp Média, Alchimedia Studio, stb.), de ügyféloldalon is pl. Extreme Digital. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig online és offline tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felülettervezésével foglalkozom. Büszke vagyok arra, hogy a saját cégem vezetem, és mindig keresem az új és kreatív jövőmegoldásokat. Munkáimból: http://awebdesigner.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük