Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Adatvédelem a weben

2017. november 08. | Dörnyei Barbara

# # # # #

Ahogy jövünk megyünk, ügyintézünk, vásárolunk a neten, nagyon sokszor fordul elő, hogy meg kell adnunk bizonyos személyes adatainkat, ez már szinte természetessé vált. Abba azonban sokan nem is gondolnak bele, hogy ezek az adatok, ha nem megfelelő kezekbe kerülnek, akkor akár vissza is élhetnek velük. Fontos tehát a törvényi szabályozás, ami ezt próbálja megakadályozni, vagyis szigorúan szabályozza az adatkezelést, a weboldalak üzemeltetőinek előírja hogyan kezeljék a személyes adatokat.

Mi számít személyes adatnak?

A 2011. évi CXII. törvény, az információs és önrendelkezési jogról és az információszabadságról (infotv) azt mondja, hogy személyes adat, az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. Így tehát személyes adat, a név, az e-mail cím, telefonszám, lakcím  és bankszámlaszám is, amiket a legjellemzőbben adunk meg netes tranzakciók során!

Mit jelent ez a weboldalak tulajdonosai, üzemeltetői számára?

Ha az oldalunkon valamilyen regisztrációs felületet hozunk létre, ahol a látogatók megadják az adataikat, akár vásárlás, hírlevél feliratkozás, vagy valamilyen szolgáltatás igénybevétele érdekében, az már adatkezelésnek minősül. Ahhoz, hogy szabályszerű legyen az adatkezelés, adatkezelési tájékoztatót kell készíteni, amiből kiderül a felhasználó számára, hogy az adatait ki és milyen módon kívánja kezelni. Személyes adat kezelése akkor lehetséges, ha az érintett előzetesen hozzájárul, vagy ha ezt törvény írja elő.  A regisztrációs felületen az adatvédelmi tájékoztatót fel kell tüntetni és biztosítani kell, hogy annak elfogadása nélkül a regisztráció ne jöhessen létre. Az előzetes tájékoztatással kapcsolatos követelményekről az az infotv 20.§-as rendelkezik. Fontos, hogy az adatvédelmi tájékoztatóban a tárhelyszolgáltató vonatkozó adatait is fel kell tüntetni!

Ahhoz azonban, hogy jogszerűen kezelhessünk személyes adatot, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál adatkezelési nyilvántartási számot is (NAIH szám) kell igényelnünk, amit a weboldalon szintén fel kell tüntetni. A nyilvántartási számot online, a hatóság weboldalán keresztül is igényelhetjük, ez egyben az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezést is jelenti. A bejelentkezésnek az adatkezelés megkezdése előtt legalább 8 nappal meg kell történnie.

2016 májusában az Európai Unió közzétette az Általános Adatvédelmi Rendeletet, mely 2018. május 25-től lép életbe. A rendelet alkalmazásával kapcsolatos NAIH tájékoztatót ITT olvashatod el.

Ezzel a rendelettel kapcsolatban találtam egy átfogó tájékoztatót, amit érdemes átnézni ITT, illetve egy jó összefoglalót ITT.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange