Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

A Xiaomi új logója – az apró részletek diadala?

2021. május 09. | Bognár Péter

# # #

Egy rebranding mindig nagy pillanat egy cég életében, és az ünnepélyes pillanatot, amely általában az új logó leleplezésében csúcsosodik ki, hosszadalmas, nem ritkán több éves megfeszített designeri munka előzi meg. Napjainkra a design nem csak hogy komoly tudományos háttérrel és hatalmas irodalommal rendelkező szakma lett, de a nagyérdemű is elvárja, hogy egy designváltás azon túl, hogy “modernebb” vagy “menőbb” lett a márka arculata, egy akadémiai székfoglaló mélységű okfejtéssel egészüljön ki, amiből a legapróbb részletekig is megtudhatjuk, miért is lett ilyen, és miért nem is lehetett egyáltalán másmilyen az a logó és arculat. 

A Xiaomi hatalmas cég a Tech világában, és annak ellenére, hogy alig 10 éve indult, a kínai úthenger mára a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója (hazánkban éppen most lett a második legnagyobb), és ugyan jóval kisebb mértékben, de a kínai piacra összpontosítva ma már a laptoptól a robotporszívón át a divatcikkekig mindent gyárt. 

Forrás: logok.org

A Xiaomi logója a kezdetektől kezdve a cég nevének második szótagja, a MI narancssárga négyzetbe helyezett ikonja volt. Feltűnő, kissé stilizált, karakteres logó, ami a mobiltelefonok ikonjaira is emlékeztet (ráadásul a hivatalos kommunikáció szerint a rövidítés még a Mission Impossible sorozat izgalmait is megidézi).

A kínai Apple-nek is becézett cég nemrégiben úgy döntött, ideje felfrissíteni az arculatát, erre pedig nem kisebb figurát, mint az egyik legnagyobb japán designert, Hara Kenyát kérte fel, adja nevét és tudását az új arculathoz.

Az új logót rengeteg munka után most március végén mutatták be. Nem is húzom az időt, ime:

Mivel az avatatlan szemek számára talán első pillantásra nem egyértelmű, miben is ál a zseniális újítás, a Xiaomi közzé tett egy videót is, amiben a designer, mint egy inverz Jony Ive, fekete háttér előtt beszél hosszasan az időt, energiát és verítéket nem kímélő három éves (!) tervezési folyamatról, aminek fókuszában az állt, hogyan lehetséges legjobban megjeleníteni a cég eszenciájának gondolt ALIVE, azaz élő, eleven, életteli fogalmat. 

A teljes új designhoz amúgy új betűtípus is dukál, ami szintén ugyanezt a koncepciót hivatott megjeleníteni. 

Az internet népe, hogy is mondjam, nem fogadta kitörő lelkesedéssel az újítást, különösen, amikor kipattant, hogy a Xiaomi cirka 2 millió jüant (kb 300 000 dollár, avagy 95 milló forint) fizetett a sztárdesigner munkájáért. Valamiért egyszerűen nem látják be, hogy az igazi zsenialitás nem a teljesen új dolgok kitalálásában, hanem a már létezők tökéletesre csiszolásában nyilvánul meg igazán…

Vagy nem?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange