Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

A WordPress helyzete a világban

2021. március 22. | Bognár Péter

# # #

Manapság talán nem túlzás azt állítani, hogy ha valaki egy komolyabb, CMS (content management system) felülettel rendelkező honlapot tervez, automatikusan a WordPresst fogja előhúzni a fiókból. Sok mindent ki lehet emelni, ha a hatalmas népszerűség titkát keressük, de az biztos, hogy az ingyenes elérhetőség, a nyílt forráskódú projektekre annyira jellemző hatalmas közösség és szinte korlátlan módosíthatóság jelentős szerepet játszik benne.

De mennyire népszerű is a WordPress valójában? A wordpress.org nyitólapján drámai egyszerűséggel az áll, “a web 40%-a a WordPressen fut”. Ez biztosan afféle drámai marketing-túlzás, nem igaz? Én személy szerint kifejezetten szeretek az efféle számoknak a körmére nézni, és megpróbálni utána járni, hogyan is állnak a dolgok valójában, így persze most is ezt tettem.

Szerencsére létezik egy olyan szervezet, ami éppen efféle statisztikákat gyűjt, mégpedig a W3Techs névre hallgató társaság (a nevük a World Wide Web Technology Surveys rövidítéséből ered), akik éppen abból próbálnak megélni, hogy a web színfala mögött működő technológiákat vizsgálják és a kapott adatokat jól áttekinthető táblázatokba rendezik. Ugyan a részletesebb elemzéseket jó pénzért árulják az ilyesmi iránt érdeklődő üzleti ügyfeleknek, szerencsére rengeteg naprakész statisztikát és lényegi elemzést elérhetővé tesznek a honlapjukon.

Minden statisztikának a mérési technológia és a merítés nagysága a kulcsa, és a W3Tech ebben sem árul zsákbamacskát: az Alexa és a Tranco piackutatói listáit alapul véve, a legjobb 10 millió weboldalt tartják állandó megfigyelés alatt – némi technikai megkötéssel, pl. az aldomaineket, átirányított domaineket, valamint a tartalom nélküli oldalakat kiveszik a listából.

Hogyan áll tehát a valójában WordPress?

A válasz meglepő: a marketing nem túlzott, tényleg 40%-on áll, bár a szám meglehetősen új, ugyanis a weblapmotor ezt a szintet most, 2021 februárjában érte csak el, egy évvel ezelőtt még csak 35%-os részesedést mondhatott magáénak – viszont a fejlődés töretlennek tűnik, egy újabb év múlva nem lehetetlen, hogy már a 45%-os részesedést csodálhatjuk majd. A W3Tech azt is hozzáteszi, hogy a mérési módszertanuknak köszönhetően olyan domainek is rákerülhettek a listára, ahol esetleg csak egy részletet hajt a WordPress (mint pl. a microsoft.com esetében, ami persze nem WP alapú, ellenben a cloudblogs.microsoft.com blog igen) – így a precíz megfogalmazás az, hogy a web 40%-án fut WordPress, nem az, hogy a web 40%-át WordPress hajtja.

Az adatokból az is kiderül, hogy ez a látványos növekedés érdekes módon nem a többi CMS versenytárs rovására történik: a WP emelkedése egyenesen arányos a CMS nélküli weblapok számának csökkenésével. A többi próbálkozó, mint a Joomla, a Shopify vagy a Wix viszont szinte változatlan részesedéssel mozog a lista alján. A WordPress önálló kategória, mind felett lebeg, mint az Egy Gyűrű, jelenleg egyszerűen megközelíthetetlen.

Ugyanakkor ez azért nem jelenti azt, hogy a többiek ne tudnának nagyobb halakat leakasztani: bár a honlapok számát illetően a WordPress valódi leviatán a kishalak között, a lenti táblázatból látható, hogy azt is meggondolják a befektetők, milyen tartalmat bíznak a WP motorjára: a nagy forgalmú oldalak körében pl. a Shopify sem szégyenkezhet, egy hajszállal még meg is előzi a nagy vetélytársat.

Érdekes adat még, hogy elég naprakész a WP-n futó oldalak nagy része, 86,9% már az 5-ös verziók valamelyikén fut, és hogy a WordPress-es oldalak kb 55%-át működteti a WooCommerce – Elementor – WPBakery triumvirátus valamelyike, a maradék 45%-on pedig mindeki más osztozik töredék-részesedésekkel.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange