Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

A WordPress helyzete a világban

2021. március 22. | Bognár Péter

# # #

Manapság talán nem túlzás azt állítani, hogy ha valaki egy komolyabb, CMS (content management system) felülettel rendelkező honlapot tervez, automatikusan a WordPresst fogja előhúzni a fiókból. Sok mindent ki lehet emelni, ha a hatalmas népszerűség titkát keressük, de az biztos, hogy az ingyenes elérhetőség, a nyílt forráskódú projektekre annyira jellemző hatalmas közösség és szinte korlátlan módosíthatóság jelentős szerepet játszik benne.

De mennyire népszerű is a WordPress valójában? A wordpress.org nyitólapján drámai egyszerűséggel az áll, “a web 40%-a a WordPressen fut”. Ez biztosan afféle drámai marketing-túlzás, nem igaz? Én személy szerint kifejezetten szeretek az efféle számoknak a körmére nézni, és megpróbálni utána járni, hogyan is állnak a dolgok valójában, így persze most is ezt tettem.

Szerencsére létezik egy olyan szervezet, ami éppen efféle statisztikákat gyűjt, mégpedig a W3Techs névre hallgató társaság (a nevük a World Wide Web Technology Surveys rövidítéséből ered), akik éppen abból próbálnak megélni, hogy a web színfala mögött működő technológiákat vizsgálják és a kapott adatokat jól áttekinthető táblázatokba rendezik. Ugyan a részletesebb elemzéseket jó pénzért árulják az ilyesmi iránt érdeklődő üzleti ügyfeleknek, szerencsére rengeteg naprakész statisztikát és lényegi elemzést elérhetővé tesznek a honlapjukon.

Minden statisztikának a mérési technológia és a merítés nagysága a kulcsa, és a W3Tech ebben sem árul zsákbamacskát: az Alexa és a Tranco piackutatói listáit alapul véve, a legjobb 10 millió weboldalt tartják állandó megfigyelés alatt – némi technikai megkötéssel, pl. az aldomaineket, átirányított domaineket, valamint a tartalom nélküli oldalakat kiveszik a listából.

Hogyan áll tehát a valójában WordPress?

A válasz meglepő: a marketing nem túlzott, tényleg 40%-on áll, bár a szám meglehetősen új, ugyanis a weblapmotor ezt a szintet most, 2021 februárjában érte csak el, egy évvel ezelőtt még csak 35%-os részesedést mondhatott magáénak – viszont a fejlődés töretlennek tűnik, egy újabb év múlva nem lehetetlen, hogy már a 45%-os részesedést csodálhatjuk majd. A W3Tech azt is hozzáteszi, hogy a mérési módszertanuknak köszönhetően olyan domainek is rákerülhettek a listára, ahol esetleg csak egy részletet hajt a WordPress (mint pl. a microsoft.com esetében, ami persze nem WP alapú, ellenben a cloudblogs.microsoft.com blog igen) – így a precíz megfogalmazás az, hogy a web 40%-án fut WordPress, nem az, hogy a web 40%-át WordPress hajtja.

Az adatokból az is kiderül, hogy ez a látványos növekedés érdekes módon nem a többi CMS versenytárs rovására történik: a WP emelkedése egyenesen arányos a CMS nélküli weblapok számának csökkenésével. A többi próbálkozó, mint a Joomla, a Shopify vagy a Wix viszont szinte változatlan részesedéssel mozog a lista alján. A WordPress önálló kategória, mind felett lebeg, mint az Egy Gyűrű, jelenleg egyszerűen megközelíthetetlen.

Ugyanakkor ez azért nem jelenti azt, hogy a többiek ne tudnának nagyobb halakat leakasztani: bár a honlapok számát illetően a WordPress valódi leviatán a kishalak között, a lenti táblázatból látható, hogy azt is meggondolják a befektetők, milyen tartalmat bíznak a WP motorjára: a nagy forgalmú oldalak körében pl. a Shopify sem szégyenkezhet, egy hajszállal még meg is előzi a nagy vetélytársat.

Érdekes adat még, hogy elég naprakész a WP-n futó oldalak nagy része, 86,9% már az 5-ös verziók valamelyikén fut, és hogy a WordPress-es oldalak kb 55%-át működteti a WooCommerce – Elementor – WPBakery triumvirátus valamelyike, a maradék 45%-on pedig mindeki más osztozik töredék-részesedésekkel.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange