A white space, avagy az “üres hely”, ami nem az űrben van – Webdesign Tanfolyam

A white space, avagy az “üres hely”, ami nem az űrben van

2017. június 16. - 20:55 • írta: Dörnyei Barbara

Nemrégiben egy promóciós anyagot terveztem valakinek és elhangzott az a mondat, hogy „De ott még rengeteg hely van, tegyünk oda is valamit. Legyen tele az oldal.” Ilyesmit nem először hallok persze és én ilyenkor mindig igyekszem megvédeni azt a bizonyos üres helyet, merthogy annak ott feladata van.

Van ugyanis a tervezésben egy alapelv, amit white space-nek hívnak, és ami pont annak az üres helynek ad értelmet. Jöhetne most az a közhely, hogy a kevesebb több, de azt hiszem, hogy ez azért megér némileg több magyarázatot, hogy miért is.

Nézzük tehát mit is jelent pontosan a webdesignban a white space, vagy ahogy még gyakran nevezik negative space. Így nevezünk minden olyan területet, ahová nem került semmi, vagyis az oldalnak az a része, ami üresen maradt, nincs ott se szöveg, se kép, sem más egyéb elem. white space az egyes designelemek közötti tér, vagy például szöveg esetén a sorok, vagy karakterek közötti hely is.

Mi a szerepe, ha egyszer nincs ott semmi?

A designtól elsősorban azt várjuk, hogy legyen a tartalom könnyen olvasható, legyen könnyű megérteni, legyen vonzó. A jól használt white space ebben lehet a segítségünkre.

Egyrészt segíti az oldalt elegánsabbá, letisztulttá, minden felesleges, zavaró elemtől mentessé tenni, ami manapság, amikor a minimál stílus hódít, nem utolsó szempont. Másrészt viszont, ami talán még ennél is sokkal fontosabb, segíti azt, hogy az oldal elérje a célját és hatékonyan közvetítse az üzenetét. Segít  megfelelően tagolni, strukturálni az információkat, segít elkerülni azt, hogy az oldal túlságosan zsúfolt és zavaros legyen, ami elriaszthatja a látogatót. Képzeljük el, hogy mi történik, ha a látogató egy olyan oldalra kerül ahol minden egyes négyzetcentiméteren van valami, képek, feliratok, grafikák mindenütt, szinte egymásra lógnak egy szusszanásnyi hely sincs sehol. A tekintete ide oda ugrál, cikázik egyik dologról a másikra, kétségbe esetten próbálja megtalálni azt, amiért jött, de a végén elveszik a rá zúduló információ áradatban és bosszankodva, elégedetlenül elhagyja az oldalt.

A white space segít irányítani a látogató figyelmét, fenntartani az érdeklődését, valamint kiemeli azt, és hangsúlyt helyez arra, ami igazán lényeges, segíti számára a megértést és a mondanivaló könnyebb befogadását. A white space tehát egy remek eszköz, ami segít abban, hogy mindezeket tudatosan irányítsuk, biztosítva így, hogy a weboldal elérje azt a célt, amiért készült.

Fehér-e a white space?

Nem feltétlenül, bár manapság amikor a minimál stílusú oldalak hódítanak, gyakran érthetjük ezt akár szó szerint is, hiszen sűrűn találkozhatunk fehér hátterű oldalakkal, ahol adja magát, hogy a white space is fehér. Persze lehet bármilyen színű, mindaddig, amíg nem kerül oda semmilyen más elem, szöveg, vagy kép, addig white space-nek hívjuk, a színétől függetlenül. Sőt az is lehet, hogy a white space-t éppen valamilyen minta, vagy akár egy háttérkép jelenti.

A nem fehér White space – az elhelyezett háttérkép remekül emeli ki és irányítja a figyelmet a keresődobozra

 

Micro és macro white space

Mérettől függően, megkülönböztetünk micro és macro white spaceket. Utóbbira a klasszikus, szinte már tankönyvi példa, a jól ismert Google oldala, ami nagy is és még fehér is.

Nagyon jó példa a macro White space-re a Google oldala

Micro white spacenek nevezzük azt, ami két vagy több kisebb elem között található. Általában akkor érdemes a micro white spacet használni, ha például a design túlzsúfoltságát szeretnénk elkerülni, segítve ezzel a könnyebb átláthatóságot, illetve tagolja az információt.

Micro és macro white space

Sokan gondolják azt, hogy a white space használata rengeteg folyamatos gurigázásra kényszeríti a felhasználókat, vagy éppen elpazarol nagyon sok hasznos helyet. Érdemes azonban ezt átgondolni, és nem beleesni abba a hibába, hogy telezsúfoljuk a weboldalt, ami aztán ahhoz vezet hogy a látogató nem fogja megtalálni amit éppen keres, vagy amit mi szeretnénk, hogy megtaláljon.

Ha okosan gazdálkodunk a rendelkezésre álló hellyel, tudatosan alakítjuk ki a designt és használjuk a white spacet, akkor mindenképpen a segítségünkre lesz a célunk elérésében.

 

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek. Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.