Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Motiváció

A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

2021. április 12. | Tóth Zsuzsanna

Mennyit ér, amit megtanultál? Nos, amennyit fizetnek érte! Uhh, ez elég anyagiasan hangzik mi? Úgy vagyunk kondicionálva, hogy az ilyen megközelítést ne tartsuk helyesnek, mert az a társadalmilag PC, hogy igazából az elismerésért dolgozunk és távol áll tőlünk Mammon minden földi java és hiúsága. De ugye ez nem így van, mert sem elismerésért, sem lájkért nem adnak a boltban kenyeret. Mondjuk ki: PÉNZÉRT dolgozunk elsősorban.

Persze az az optimális, ha szereted a munkád, amit csinálsz, azzal segítesz másoknak, értéket teremtesz és Te magad is jól érzed magad tőle. Ez utóbbi is legalább olyan fontos. Aki kreatív munkakört választ, az általában azért csinálja, mert szereti csinálni, úgyhogy ezt a részt át is ugorhatjuk ebben a körben.

De a kreatívok szeretnek a legkevésbé a számokkal foglalkozni és valóban nem könnyű kitalálni, hogy mennyi is az annyi, mert mindenki más. Más szinten, más háttérrel, családi mintákkal áll hozzá a pénzhez és a szakmához is, hiszen kezdő és kezdő között is van különbség. És a minőséget sem szavatolja az, ha valaki már tíz évet töltött el a grafikus, designer, webdesigner, sitebuilder vagy webfejlesztő szakmában. Sokszor ezek a szerepek ráadásul összemosódnak, hogy ki kicsoda és egyáltalán mi a dolga, hiszen az álláshirdetésekben elvárás, hogy a mindenhez IS értsünk, a való életben vállalkozóként pedig szintén nem árt, ha a kapcsolódó területeken is van tapasztalatod. Ha pedig már van, akkor azt is bele kell kalkulálni a szolgáltatásaidba és az áraidba.

Nincs egy központi árlista

Ha felteszed a kérdést bármelyik grafikus vagy fejlesztői csoportban, hogy mennyibe kerül egy logó vagy egy weboldal a piacon, akkor a leghasznosabb válasz, amit kapni, hogy az, hogy: Attól függ…

Ugyanis, tényleg attól függ, hogy:

  • ki az, aki elkészíti, milyen tapasztalattal, hány projekttel a háta mögött teszi ezt
  • milyen színvonalon, minőségben végzi a munkáját és itt nem csak a trendi grafikát értem a minőségen, hanem azt is, hogy amit kiad a kezéből, abból mások tudnak-e dolgozni vagy egy összecsapott pixel vagy kódhalmaz az egész
  • az sem mindegy, hogy ki kéri az ajánlatot, hiszen egy kezdő vállalkozás és egy többszázmilliós forgalmú középvállalat nem ugyanabba az ársávba esik, nem is ugyanúgy, ugyanarra fogják használni a végeredményt és nem is azonos színvonalon várják el.
  • az ügyfél milyen szektorban tevékenykedik. Mert más kivitelezési díjakhoz van szokva egy mikrovállalkozás és máshoz egy multi, ezeken belül is jelentős különbség lehet az ágazatokban.
  • mi a feladat egyáltalán, hiszen honlap és honlap között is akad nem kis különbség, egy névjegyoldal és egy webáruház nem egészen ugyanaz a súlycsoport
  • mi a te feladatod ebben, az egész tervezés és kivitelezés a nulláról, vagy egy csapat tagjaként mondjuk csak az UI elkészítését várják tőled
  • az nem kérdés, hogy számlás-e ugye (khm), de az nem mindegy, hogy alanyi adómentes katás vállalkozó vagy, egy bt vagy egy kft készíti áfatartalommal és egyéb közterhekkel

Nem lehet könnyen forintosítani

Mindegy, hogy óradíjban számolsz, vagy projekt árban, garantáltan többet fogsz vele dolgozni, mint amennyit számolsz. Ugyanis nem a gépindítástól kezdünk el dolgozni valamin, hanem egy-egy munka egész nap velünk van. Velem rendszeresen előfordul, hogy otthagyom a mosogatást, mert beugrott valami vagy még éjjel kikelek az ágyból, hogy kipróbáljak egy megoldást. 

Ezeket nem fogod tudni kiszámlázni, ahogy azt sem, ha 5 órán át keresed a tökéletes fotót. A legkönnyebben úgy tudod árlistába szedni a munkád, ha van arról fogalmad, hogy mennyi időt töltesz egy-egy részfolyamattal átlagosan. Erre lehet óradíjat számolni vagy projektárat kalkulálni, de ez azért is fontos, mert így fel tudod azt is mérni, hogy hány párhuzamos munkán tudsz egyszerre dolgozni.

Legyen egy optimális időkereted, ami alatt egy logót, egy szórólapot vagy egy bannerkészletet elkészítesz, ez alapján már nem fog gondot okozni, hogy árajánlatot adj rá, hiszen csak meg kell szorozni azzal az óradíjjal, amit jutányosnak tartasz a munkádért. 

Hogy ez mennyi? Ezt is embere válogatja, illetve az is, hogy valakinek a “ceruzája voltál” vagyis csak megvalósítottál egy ötletet, mint kivitelező vagy az ötleteléstől az utolsó pixelig a te munkád minden, mert az egyik egy operátori óradíj, a másik meg egy kreatív óradíj.

Ahogy a Big Mac index megmutatja egy gazdaság vásárlóerejét és az ott élők életszínvonalát, úgy a mekis óradíjak is lehetnek alapok, hogy ha ott bruttó 1600 Ft egy óra, akkor ehhez képest be tudod lőni, hogy mennyit ér a tiéd. 

Ezzel nem becsmérelni vagy lekicsinyleni akarom az éttermi dolgozók munkáit, mert rendszeresen találok ezeken a helyeken nagyon talpraesett, szuper munkaerőket, akiket azonnal felvennék legszívesebben. Csak ezek mindig hivatalos, nyilvános bérek, ami a magyar gazdaságban ritka, mint a fehér holló, így ehhez lehet igazodni. Viszont azt lássuk be, hogy ha nem keresel meg ennyit vagy még kevesebbet kérsz a munkádért, akkor nagyon-nagyon alulértékeled magad és azt amit csinálsz.

A projekt alapú számolás sokkal átláthatóbb mindkét félnek, mert le lehet benne fixálni, hogy ezek és ezek a folyamatok lesznek benne, ekkora fog elkészülni és ennyibe fog kerülni és akkor nincsenek meglepetések és rejtett költségek sem. 

Milyen költségeid vannak?

Mert vannak és még lesznek is bőséggel. Költség a szék amin ülsz, az internet, a számítógép, a programok, az áram, a tanfolyamok, a betűtípusok, a fotó előfizetések, a vállalkozásod járulékai és így tovább. Ezek akkor is a költségbe számítanak, ha már a rendelkezésedre állnak, mert a munka során fogod amortizálni őket és utána a munkádból megkeresett pénzből kell majd újat és korszerűbbet venned.

Ehhez később hozzá jönnek olyan költségek mint könyvelés vagy hirdetés, de a pandémián túl egy utazás egy megbeszélésre. Bár erről szerintem leszoknak az emberek és csak a nagyon kiemelt, nagyon fontos meetingek lesznek személyesek. A személyesség nagyon felértékelődik és mint bármi amit ily módon értékes, azt meg is fizetik… Csak mondom.

Nyilván nem az első hónapban kell visszakeresned egy laptop árát az első két vevőn, de egy normál könyvelésben ezeknek az árát értékétől függően 1-5 év alatt írjuk le tehát utána kuka, ami teljesen reális, mert egy 5 éves gépen már csak irodai munkát lehet végezni. Szóval ezeknek az összértékét is oszd el egy évre és számold hozzá azokhoz a pénzekhez, amit meg kell keresned a “fizetésed” mellett. 

Amíg kezdő vállalkozó vagy, addig fizetésért fogsz dolgozni, mert ezt szoktad meg, de egy idő után érdemes átkondicionálnod magad a profit alapú vállalkozásra. Amit fordíthatsz a vállalkozás bővítésére pl. egy komplett kis stúdiót akarsz nyitni több más szakembert is alkalmazva vagy realizálhatod egy BMW-ben is, vagy egy világkörüli útban – mindegy igazából, de a profit alapú szemlélettel már nem csak önfoglalkoztató leszel, hanem igazi vállalkozó, aki azért keres pénzt, hogy célokat érjen el és ne csak befizesse a villanyszámlát.

Hozzá kell tennem még azt, hogy az infláció akkora most, hogy mindennek felmegy az ára, tehát emelkednek a rezsi költségek (szinte minden szoftvert EUR vagy $ alapon fizetünk), az átlagos termékek ára 5-10%-al emelkedett, tehát amit tavaly megkerestél, idén már nem ér annyit.

Miért ne dolgozz olcsón?

Ha a fentiekből még nem derült ki, hogy mindennek ára van, így neked is meg kell kérned a munkádért a reális járandóságod, akkor még szeretném veled azt a titkot megosztani, hogy MINDIG LESZ, AKI OLCSÓBBAN DOLGOZIK!

Ne az áraiddal, hanem a munkád minőségével versenyezz! Abban a sportágban nem csak sokkal szebb és tisztább a verseny, hanem egy idő után gyakorlatilag saját áraid lesznek, amit megfizetned az ügyfelek, bármennyit is mondasz, hiszen tudják, hogy minőségi munkát fognak tőled kapni. Érted a különbséget? Szóval nincs más dolgod, csak legyél napról napra jobb és jobb! :)

Szeretnél még több videót hasonló témákban?

Ezek a videók és élők elsősorban a Designer tanfolyamunkon résztvevő mentoráltjainknak készülnek, úgyhogy első kézből ott kaphatod meg azonnal ezeket a friss tartalmakat, de érdemes YouTube csatornánkra is feliratkoznod!

Érdekel, hogy milyen az élet szabadúszóként?

Kövess az Instagramon a Szabadúszó webdesigner profilomon, ahol filterek nélkül, realisztikusan mutatom meg, hogy milyen a valódi home office, munka három gyerek mellett és a kreatív szabadság testközelből, pro és kontra.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange