Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

A Photoshop 2020 újdonságai

2019. november 07. | Vida Hajnalka

# # # #

Az Adobe minden évben többször, de egyszer biztosan hoz valamilyen újdonságot vagy frissítést az alkalmazásaiba. Legyen ez egy apró funkció megváltoztatása, egy ikon design elem variálása, vagy egy plusz eszköz beékelése, kiegészítése. Bár még csak november van, már elérhető a 2020 verziószámra (21.0.0) keresztelt változat, mely tartalmaz néhány apró újítást és változtatást a korábbi verzióhoz képest.

 

 1. Már megint megváltozott a PS ikonja, csak hogy meg tudjuk különböztetni az egyébként továbbra is használható 2019-es verziótól. A baloldali az előző verzió, míg a szép új kiemelt feliratos a modern – amúgy nekem a régi jobban tetszik.

 2. Bekerült egy új eszköz: Object Selection Tool
  Az eszközt az érthetetlenül népszerű Magic Wand és a kevésbé kedvelt Quick Selection klikkbe pakolta az Adobe, és ezzel adva még egy lökést a felhasználónak arra vonatkozóan, hogy kezdje már használni a maszkolást.

  Egy nagyon gyors lesarkítás a 3 eszköz megkülönböztetésére, mert amúgy nagyon hasonlóan működnek: A Magic Wand ugye Feathertől függően az adott területbe belekattintva keresi meg a hasonló színű pixeleket, és így ad a végén egy valamekkora kijelölést. A Quick Selection ecsetként használható, finomhangolása hasonló a maszkoláshoz, csak itt nincs maszk, ellenben vannak menetelő hangyák, akik mutatják az utat, vagy mi nekik – nézőpont kérdése. Az Object Selectionnel konkrét elemre/elemekre adhatsz ki parancsot, amit szeretnél körbejelöltetni. Az, hogy mikor melyik kijelölőt kell használnod, nem fogja megmondani neked senki, neked kell kitalálnod, hogy épp, melyikre van szükséged, melyik a legpraktikusabb választás. Van, aki még mindig a Magic Wandra esküszik, és lebetonozta magát a kis eszköz mellé, de te jobban teszed, ha nem maradsz őskövület, és haladsz a korral. Ne félj az új Object Selectiontől, mert nagyon hasznos kis kütyü, ha megtanulod használni. És ne feledd: az eszközöket kombinálhatjuk, és kombináljuk is!

 3. Megkérdezi, hova mentsen. Az új verzióra történő frissítéskor a program megkérdezi, hova szeretnél menteni majd, mert nagyon jófej, és különbenis, mi van, ha te elfejtetted, hogy amúgy a felhőbe szoktad pakolni a dolgaidat.
 4. Smart Object VISSZA!
  Hiánypótló volt ez a funkció, nagyon várt, és nagyon hasznos is egyben. Ugyanis az eddigi verziókban nem tudtad visszabontani a már egyszer Smart Objectté alakított rétegeidet. Erre ad most egy hasznos kis munkagyorsító menüpontot kezünkbe az Adobe, és akár 2 kattintással visszahozhatjuk az egyszer már átalakított elemeket.

 5. Színválasztás színkörrel
  Bár nem csak most kaptuk meg, mégis sokaknak újdonság lehet, hogy a színeket már úgynevezett Color Wheel palettán is ki tudjuk választani. Ez design szempontjából tetszetős újítás, és hasznossági szempontból sem elenyésző ez a típusú megjelenítési forma.

 6. Kikapcsolt nehezítő funkciók
  Az előző verzióban volt két nehezítő funkció, ami a program feltelepítése után aktívként jelent meg, tehát be volt kapcsolva az alkalmazásban, és a haladók még hagyján, de a kezdők kapkodhatták a fejüket, mit is csinálnak rosszul, miért nem engedelmeskedik a program. Ez a két kis rosszaság az Auto-Select és a Show Transform Controls. Az első volt igazán fejtörős, mert általa a Photoshop hajlamos volt úgy működni akár az Illustrator, pedig a korábbi verziókban pont azt szerettük benne, hogy ha elkezdtem az XY. rétegen dolgozni, akkor nem nagyon lehetett csak úgy elmászkálni másik elemekre, mert az egy fix pont volt, amit egyszer kiválasztott az ember. Tehát ez egyértelműen egy nagyon pozitív lépés az Adobe részéről; nem is értem, miért volt úgy az előző verzióban ahogy.
 7. Properties panel
  Össze sem hasonlítható a korábbi megjelenéssel és felépítéssel az új Tulajdonságok panel. Rengeteg minden került fel rá, munkagyorsítás és hatékonyság szempontjából piros pont jár érte!
 8. Gradient, Shapes, Patterns panel
  Gradient, imádjuk vagy utáljuk, de mindenhol ott van. Egy egész kis gyűjtemény nyitható meg a Window menüből, és érhető el az unikornisos szivárvány minden árnyalata; még az is, amit eddig nem tudtunk elképzelni. Emellett mindenféle sziluettekkel és textúrákkal lettünk gazdagabbak; amiket eddig külsős oldalakról vagy alkalmazásokból kellett beszereznünk, már elérhetőek pár kattintással.
  Felmerül ilyenkor mindig a kérdés, hogy érdemes-e vagy kell-e frissíteni? Tartalmaz-e végzetes bugokat, hogy majd, amikor nagyon gyorsan kellene a program, épp nem töltődik be vagy összeomlik, amikor teszemazt épp nem mentettél időben? Én azt tudom mondani, hogy kipróbáltam helyetted is, voltam én a tesztpilóta, akit kilőttek az űrbe, és megérkeztem épségben Adobe földére, egyelőre minden eszköz prímán működik.

 

NAGY ÚJDONSÁG így a végére: Megérkezett iPadre is Photoshop. Ezt a végére hagytam, bár talán ez a legnagyobb újítása most az Adobe-nak.

Megkeresésemre Simrantól, az Adobe ügyfélszolgálatán keresztül, azt a választ kaptam, hogy a már meglévő előfizetés lehetővé teszi a Photoshop iPaden történő alkalmazását, tehát nincs szükség előfizetés módosítására vagy külön vásárlásra. Így, örülhetnek azok, akiknek egyébként is van előfizetése, mert kvázi “ingyen” megkapták hozzá az alkalmazás hordozható verzióját, mely letölthető egyébként a Creative Cloud alkalmazásból vagy az App Storeból.

https://www.adobe.com/hu/products/photoshop/ipad.html
https://helpx.adobe.com/hu/photoshop/using/whats-new.html

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange