Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

A leggyakoribb UX design hibák

2021. augusztus 10. | Bognár Péter

# # # #

A felhasználói élmény a webdesign Egy Gyűrűje – mind felett áll, és persze bilincsbe is zár 😅. A lényeg az, hogy nincs az az esztétikus és modern design, ami el tudna vinni a hátán egy rossz UX-szel megvert oldalt, hiszen akármilyen lenyűgöző is, ha használni nem tudjuk, vagy legalábbis nem jó érzés, akkor hiába minden, a látogató vagy egy perc után lelép az oldalról, vagy ott marad, de nem lesz jó kedve, ami súlyos konverziókban mérhető veszteséget eredményez.

Az UX design persze millió szabályt és jótanácsot tartalmaz, könyvek, cikkek, videók és tanfolyamok okítják a tervezőket ezernyi best practice-re – mindennek ellenére mégis máig gyakoriak a hibás gyakorlatok és eltaktikázott megoldások. A Baymard Institute, egy magát független UX kutatóintézetnek tituláló szervezet alaposan a körmére nézett 60 piacvezető e-commerce (tehát kereskedelmi célú) oldalnak (egész pontosan honlapnak, azaz nyitóoldalnak), a felmérés eredményeit pedig nem olyan régen publikálta az oldalán, azonosítva a leggyakrabban előforduló hibákat. 

Az oldalakat állításuk szerint több ezer szempont alapján vizsgálták meg, a “honlap” kitétel pedig azt az oldalt jelenti, amit a cég URL-je begépelésével kapunk – hiszen az UX lényege, hogy a felhasználó szándékával, céljaival együtt maradjon, így nagyon fontos azzal kezdeni a tesztelést, hogy feltegyük a kérdést: “miért klikkelt ide a felhasználó?” Lássuk a listát!

Nem jelenik meg vizuálisan egy széles termékskála 

Ha látogató nem ismeri közelebbről a céget vagy oldalt, félreértheti, mivel áll szemben, ha a nyitólapon csak 1-2, valamilyen (általában promóciós okokból) kiemelt termékkategóriával találkozik – esetleg dönthet úgy, hogy nem ezt kereste, és (ó, borzalom) továbbáll.

Túlságosan agresszív vagy figyelemelterelő hirdetések

Felugró reklámok, mindenhová beszúrt promó-bannerek, gondolom, nem kell bemutatni. A túl sok akciós ajánlat között könnyen elsikkadhat a valódi termékkínálat, a frusztráció viszont az egekbe nő.

Helytelen carousel-használat

A carouselek nagy, váltakozó képei rém hasznosak, de nagyon könnyű őket rosszul kivitelezni. Ha  a képek túl gyorsan váltanak, vagy mondjuk továbblépnek mire a felhasználó odakattintana (pláne, ha emiatt másra kattint, mint eredetileg akart), az mind csak idegesíteni fogja szegényt.

Érdekes módon a Baymard tesztelői arra jutottak, hogy a statikus, gördítéssel elérhető képek is pont annyira beváltak a felhasználóknál, mint egy jól megírt carousel, csak éppen jóval egyszerűbb őket jól megoldani. 

Az oldal nem segít egy határozott altéma kiválasztásában 

Hasonlóan az első ponthoz, sok oldal nem segíti a felhasználót abban, hogy a saját érdeklődésének megfelelő kategóriákat gyorsan megtalálja. Ha ez nem működik, sok látogató fogja otthagyni az oldalt, mielőtt megtalálná, amit keresett.

Az egyéni képek, karakteres design hiánya

A kereskedelmi oldalak lényege a termék, amit persze termékfotóval jelenítünk meg. Nagyon sok helyen ez egyszerűen a klasszikus “fehér háttér előtt lebegő kivágott valami” megoldásban merül ki. Ez ugyan funkcionális és nem rossz, de elég sótlan, nincsen benne semmi egyéniség ami segítene kiemelni az oldalt tömegből. Nem baj, ha a képeknek több karaktere van, háttérrel, modellekkel. Ez persze komoly anyagi és időbeli ráfordítást is jelent. 

Kétféle megoldás. Kép: Baymard.com

A keresés-mező nem magától értetődő

A látogató legtöbbször azért jön az oldalra, mert keres valamit. Ha nem látja meg rögtön, még megpróbálhat rákeresni – ne nehezítsük meg a dolgát azzal, hogy először a keresés gombja után kelljen kutakodnia, még akkor is, ha egy kiemelt keresőcsík esetleg megtöri a finomhangolt designt.

A nyelv és országválasztó helytelen kivitelezése

Ez ugyan a magyar gyakorlatban kicsit ritkább, de fontos észben tartani. Gyakori panasz, hogy a nagy nemzetközi cégek oldalára lépve egy hatalmas nyelv- és országválasztó popup ugrik az arcunkba – vannak erre elegánsabb megoldások is, mint pl. az IP cím alapján megsaccolni az országot és nyelvet, ami mellett persze még lehet egyénileg változtatni. A másik gyakori hiba, hogy a nyelvválasztó nem elég karakteres, és ezért a felhasználó azonnal kiikszeli, ugyanis reklámnak nézi.

A valóban kattintható területek nem egyeznek a vizuálisan jelölt kattintható felületekkel

Ha nem egyértelmű , hogy egy banneren hová lehet klikkelni és az hova fog vinni (ez most egy link vagy több? A termékre vagy a kategóriára visz?), tervezd újra!  

Ez a 8 szempont persze egy viszonylag szubjektív választás eredménye (a Baymard egy nagyobb léptékű elemzést, jóval több szemponttal is kínálgat a fizető vendégeknek). Az UX designnak persze rengeteg arca és lehetséges fókuszpontja van, de ezek mind átérezhető csapdák, amikbe a design-folyamatban elveszve könnyen belelép az ember. 

Persze, oda kell figyelni, de még jobb, ha van rá módod, hogy leteszteld valahogy az oldaladat egy hozzá nem értővel – ha nincs kéznél egy teljes QA részleg, akár rokonok, ismerősök is szóba jöhetnek.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange