Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

A Jetpack plugin kívülről-belülről

2021. augusztus 14. | Bognár Péter

# # # # # # # # # #

A WordPress a wedbesign koronázatlan királya. Lehet, hogy van nála jobb, szebb, hatékonyabb – de sokoldalú, egyszerűen és ingyenesen elérhető, és nagyon alacsony a belépési küszöbe: szinte minimális technikai hozzáértéssel is képes lehet az ember egészen épkézláb honlapokat összeollózni a különböző kész elemekből, és bár nem különösebben nehéz benézni a motorháztető alá, a rendszer enélkül is szépen eldöcög. A WordPress legnagyobb ereje persze mégis csak az elterjedtségében rejlik: ahogy korábban is már rácsodálkoztam, gyakorlatilag a web 40%-án WordPress fut, ami nem lebecsülendő teljesítmény. Ennek megfelelően hatalmas támogató bázis és közösség is kialakult a rendszer körül, valamint a WordPress-kiegészítők készítése és működtetése is egy roppant gyümölcsöző piaccá nőtte ki magát – a WordPress már már nem egy egyszerű honlapmotor, hanem teljes ökoszisztéma.

Ennek az ökoszisztémának a közepében természetesen a pluginok ülnek – minden WordPress-felhasználó mantrája, ami szinte minden kérdésre és problémára megoldással kecsegtet: “van erre egy plugin!” Van, valóban van, nem is kevés, de sokaknak már éppen az kezd fejfájást okozni, hogy egy közepes oldal korszerű működtetéséhez vagy egy tucatnyi különböző ilyen kis frincfrancot kell telepíteni – ami után persze aggódhat az ember, hogy a sok telepített kiegészítő esetleg valahol belassítja az oldalt, azután szemmel kell tartani a frissítéseket, arról nem is beszélve, hogy nem kevés plugin külön előfizetést is igényel, ha rendesen ki akarjuk használni a lehetőségeiket. Mindennek fényében persze felmerül az igény, hogy tulajdonképpen nem is lenne olyan rossz, ha mindent, de legalábbis a szükséges feladatok túlnyomó többségét egyetlen plugin el tudná végezni. Természetesen több ilyen mega-plugint is találhatunk a piacon, ezek közül is a talán legnagyobb nevűvel, a Jetpackkel szeretnék kicsit alaposabban foglalkozni.

A Jetpacket nem csak az emeli ki a versenytársak közül, hogy a nevével gyerekkorom egyik kedvenc 8-bites számítógépes játékát idézi fel, hanem hogy amennyire ez a WordPress esetében egyáltalán lehetséges, bennfentes, a WP legbelső köreiből származó alkalmazásról van szó.

A plugin gyártója az Automattic, annak a Matt Mullenwegnek a cége, akit Mike Little-lel együtt a WordPress apjának tekintenek. Az Automattic ma sem áll túl messze a WordPresstől, ugyanis ez a cég működteti a wordpress.com-ot, a WP fizetős, kényelmi megoldását  (nem keverendő össze a nyílt forráskódú, ingyenes változatot terjesztő wordpress.orggal), és az ő csapata a WordPress projekt fejlesztésének az egyik legaktívabb fejlesztője – ami persze nem is csoda, hiszen Mullenwegnek a lehető legjobban felfogott anyagi érdeke, hogy a WP jól működjön.

De mi ez a Jetpack?

A Jetpack a klasszikus “mindent is” filozófia mentén jött létre. Röviden szólva a plugin célja szimplán annyi, hogy gyorsabb, biztonságosabb és sikeresebb legyen az oldalunk. 

Ebből már nagyjából sejthető, hogy ez a plugin, afféle “állam az államban” jelleggel lényegében újraformálja a teljes WordPress installációnkat. Ahogy fent említettem, a JP kiadója a WordPress.com-ot fenntartó cég, ez a plugin bizonyos tekintetben az ott elérhető extra funkciók átültetése a self-hosted, azaz saját magunk által telepített és fenntartott WP oldalakba. Ha így nézzük, talán nem olyan meglepő, hogy a használatához regisztrálni kell a WordPress.com-on – ezt persze ingyenesen megtehetjük.

Mibe kerül ez az egész? 

Ahogyan az a WordPress világában már megszokott, a Jetpack is freemium rendszerben működik, azaz a belépés és bizonyos alapvető funkciók használata teljesen és örökösen ingyenes, viszont egy prémium előfizetéssel mindenféle hasznos extra funkcióval gazdagodhatunk. 

A JP számos szintet kínál a pénzét lobogtató nagyérdeműnek – most azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a plugin 10. szülinapja alkalmából egy évre kedvezményesen, féláron  számítják meg az összes sávot – a legalacsonyabb szint így havi 9 helyett már 4,50 dollárért a miénk lehet (már, ha ki akarjuk egy évre előre fizetni az egészet – ha nem, szintén ugyanezek az árak játszanak, csak az akciós kedvezmény lesz “csupán” 40%-os).

A prémium-funkciók közé a biztonsági másolatok különböző szintjei (akár a valós idejű megoldásokig), víruskeresés, és esetleg javított keresési opciók tartozhatnak, valamint az üzleti funkciók egy része, mint pl. a reklámozás, pénzbeszedés, Google Analytics intergráció. 

Lássuk kicsit közelebbről a különböző területeket, ahol a Jetpack segíteni szeretne!

Külső

A plugin a különböző, háttérben működő optimalizációs modulok mellett számos olyan opciót is tartalmaz, ami az egyes oldalak megjelenését, működését is erősen befolyásolhatja, pl. újfajta elemek hozzáadásával. A Jetpack egyben több száz kész témát is tartalmaz, ugyanis a WordPress.com-os kontó és a plugin telepítése egyben lehetővé teszi a belépést az üzleti WP oldal hivatalos témagyűjteményébe, ahol profin összerakott, szigorú minőségellenőrzésen átesett témák közül válogathatunk. Igaz, hogy a prémium előfizetők számára még több téma nyitott, de igen komoly az ingyenes sáv választéka is. Emellett a weben kalandozva is számos helyen találhatunk olyan témákat, amiknek előfeltétele a Jetpack-installáció. 

Kiegészítő funkciók/blokkok

A plugin, ahogy már írtam, egy sor olyan eszközt is tartalmaz, amik az oldalunk képességeit vagy vizuális megjelenését bővítik ki, ezzel pedig természetesen egy sor kisebb plugin használatát is ki tudják váltani. A funkciók egy részét külön aktiválni kell a Jetpack beállításai között, ha használni szeretnénk őket (hogy a szükségtelen modulok ne terheljék az oldalunkat), ezután a korszellemnek megfelelően a blokk editorban szép, világoszöld blokkok formájában jelennek meg.

Képek, Média

Itt is számos menő funkcióval gazdagodhatunk. Az idevágó blokkok között szabálytalan rácsba rendezett galériát, carouselként váltakozó galériát, csúszkával jobbra-balra tologatható előtte-utána összehasonlító képet is találhatunk, és a modern idők szeleit követve interaktív, képekből és videókból álló Facebook Stories-jellegű történetet is összerakhatunk, ami rábökve egész képernyős nézetben indul el, de persze nem törlődik 24 óra elteltével.

A képfeltöltést a megszokott médiatáras opciókon kívül a Google Photos fiókunk és a Pexels közvetlen integrációja is hatékonyabbá próbálja tenni. 

Csempés galéria blokk, képek a Pexelsről

Természetesen a Jetpack tartalmaz számos embed opciót is, különböző tartalommegosztó weboldalakról ágyazhatunk be elemeket az oldalainkba. Itt azért akadnak kicsit tökéletlen megoldások, pl. ugyan van Giphy beágyazó widget, de a keresőszóra csak egy nagyon szűk merítést dob fel a találatokból, amin nincs módunk változtatni. Érdekes módon a Térkép beillesztése widget sem a Google vagy a Microsoft térképéhez kapcsol, hanem a Mapbox nevű vállalkozást részesíti előnyben. 

Végtelen görgetés

Ha már bőven van kontent az oldaladon (vagy tervezed, hogy egy szép napon majd lesz nagyon sok), nyilván másra sem vágysz, mint hogy az olvasó úgy elvesszen a sok szuper cikk között, hogy többé el sem akar menni az oldalról. Ebben segíthet, ha az aktuális divatnak megfelelően az oldal alján újabb és újabb javaslatok jelennek meg a tematikusan az aktuális cikkhez kapcsolódó cikkekből. A Jetpacknél ez lehet a szó szoros értelmében vett végtelen lista, de egy barátságosabb “még több cikk” kapcsoló is az oldal alján. (Bevallom, engem egyszer már traumatizált egy infinite scroll, amikor a lap alján az impresszumhoz szerettem volna lejutni…)

Szerkesztés

Érdekes, hogy a Jetpack a modern, blokkhuzigálós cikk-szerkesztés mellett a kevésbé ortodox megoldásokat is szorgalmazza, lehetőségünk nyílik a bejegyzéseinket igazán oldschool módon Markdownban is megírni – kicsit paradox módon egy blokk használatával is aktiválhatjuk ezt a megoldást. 

Tudományos körökben mozgók számára talán ismerős a LaTeX markup nyelv – ez ugye egy, a html-hez hasonló elven felépülő, a szöveg megjelenését leíró “programnyelv”, aminek a legnagyobb előnye, hogy pl. matematikai vagy kémiai képleteket is tökéletesen le lehet vele képezni, és azok mindig pontosan úgy jelennek meg, ahogyan azt az ember elvárja – ugyanez egy Wordhöz hasonló szövegszerkesztőben, ugye, nem igazán mondható el. A Jetpack extrái között találhatunk egy LaTeX blokkot is (apropó, a “TeX” kiejtése az angol “Tech” szóval azonos, legtöbbször “tek”-nek mondják).

Érdekes (és nagyon régimódi) kis extra a Post by Email, ami annyit jelent, hogy ha a géptől (és normális internetkacsolattól) távol is leküzdhetetlen posztolási kényszerünk van, és beállítottuk a megfelelő paramétereket a blogon, egyszerű, pehelysúlyú emailként beküldhetjük a legfrissebb bejegyzésünket, a Jetpack pedig ezt azonnal ki is posztolja annak rendje és módja szerint.

Widgetek

Természetesen ezekből is jutott egypár a Jetpack moduljai közé – az aktuális wordpresses megoldásnak megfelelően a widgeteink blokként húzhatóak be az oldalsávba. A Jetpack extrája, hogy ha aktiváljuk a widget láthatóság opciót a beállítások között, állíthatóvá válik, hogy az adott widget melyik aloldalon jelenjen meg, és melyiken ne. A láthatóságot köthetjük bizonyos oldaltípushoz, címkékhez, szerzőhöz, kategóriához vagy dátumhoz is.

Kapcsolat

A Jetpack igyekszik alánk nyúlni abban is, hogy aktívabb kapcsolatot ápolhassunk az olvasóközönséggel. Tartalmaz pl. egy beépített contact formot, amiben lehetőség nyílik arra is, hogy a látogató rögtön fel is iratkozzon a tőled érkező üzenetekre. Emellett találunk egy sor közösségi média blokkot is, valamint ha összekötjük a Jetpackot a social media csatornáinkkal, akár automatikusan ki is küldhet helyettünk egy bejegyzést minden platformra, ha élesedett egy új poszt a blogon.   

Sebesség

A nevéhez méltóan a plugin a sebesség területén is megpróbál szárnyakat adni az oldalunknak. Korábban már írtam róla, hogy a Jetpack ingyenesen felajánlja a WordPress.com CDN hálózatát, hogy ezzel gyorsítsa a betöltési sebességet, de emellett képoptimalizációt és Lazy Load lehetőséget is kínál (mondjuk ez az utóbbi egy ideje a WordPress alapfunkciói között is megtalálható).

Kissé paradox módon a Jetpack nemrég kiadott egy különálló plugint Jetpack Boost néven, ami önmagában is használható az oldalunk gyorsítására. 

Biztonság

A készítők igyekeztek a biztonságot is szem előtt tartani, több olyan modult találhatunk az alapkiszerelésben, amik segítenek, hogy kevésbé legyél szabad préda portyázó kalózok számára. A Jetpack biztonságosabb belépést kínál, ami külön védelmet tartalmaz a brute force, azaz egyszerű jelszópróbálgató támadások ellen. Külön odafigyel rá, vannak-e frissítendő pluginjeid (ugyanis gyakran ezek jelentik a legnagyobb biztonsági rést a WordPressben), azemmel tartja, elérhető-e az oldalad és értesít, ha valami gond lenne (downtime monitoring). 

A haladó biztonsági funkciók jellemzően a fizetős sávok extrái, itt találhatunk malware védelmet, vírusellenőrzést és különböző szintű automatizált biztonsági mentéseket – amint tudjuk, egy jó backup a legbiztosabb védelem minden szoftveres/hardveres nyavalya és digitális kártevő ellen. 

Siker

Az összes fenti funció természetesen az oldalad sikeréhez próbál hozzájárulni, de a Jetpack egy elég jól használható SEO modullal is rendelkezik, ahol az oldalunk forgalmi statisztikáit vizsgálgathatjuk, és módunk nyílik szerkeszteni a posztjaink meta cimkéit, a közösségi médiás előnézetet és hasonló SEO-ban megszokott alapvetéseket. 

Webboltot vagy más, komoly webes üzletet működtetők számára külön telepíthető és igen komplex plugin a Jetpack CRM (customer relation management, azaz ügyfélkapcsolat-kezelés), ami szintén használható ingyenesen is, itt a pénz- és ügyfélmozgást követhetjük és befolyásolhatjuk igen kifinomult eszközökkel.  

Beállítások

A fentiekben sokat emlegettem a különböző ki- és bekapcsolandó modulokat a Jetpack különböző képességei kapcsán. Ezeket természetesen a WordPress oldalunk oldalsávján a Jetpack menüpont alatt találhatjuk meg, de az igazi Power Userek hosszas klikkelgetés helyett vagy egyszerűen megbökik az összes Jetpackos rendszer oldal alján található Jetpack impresszum “Modules” linkkét, vagy beírják a  *oldalad URL-je*/wp-admin/admin.php?page=jetpack_modules linket, ez rögtön a modulok ki-be kapcsoló műszerfalához visz, ami ráadásul egyben help-oldalként is működik, ugyanis a listában az összes modul neve a leírására mutató link. 

Hátrányok?

Annyi mindent pozitívumot írtam már a Jetpackről, hogy már-már reklámembernek kezdem magam érezni. Tényleg ennyire jó lenne? A plugin jelenleg 4 csillagos értékelésen áll a WordPress plugin-oldalán, tehát több az elégedett ügyfél, mint a mérges, de láthatóan azért nem fenékig tejföl a helyzet. Több jellemző kritikát is meg szoktak fogalmazni A Jetpackkel szemben:

Annyi mindent tud, hogy egyik funkció sem igazán kiforrott: ugyan a Jetpack egyik lényege az, hogy kiváltsa a sok innen-onann összeszedegetett plugint és egy egységesen felépített, optimalizált csomagban ajánlja az összes funkciót, nyilván nem lehet minden pont ugyanolyan, mint a többinél. Ez jelentheti sajnos azt is, hogy pont a kedvenc megoldásodat nem találod meg benne, ami a korábbi pluginodban olyan jól működött, vagy hogy a konkurencia egyetlen dologra szakosodott pluginja csiszoltabb trükköket ajánl.

A hatalmas plugin éppen, hogy leassítja az oldaladat: ez a vita egy évek óta tartó állóháború, amiben egyelőre egyik oldal sem tudott támadhatatlan bizonyítékokat felmutatni. Az Automattic szerint (nyilván) ez nem lehetséges, hiszen a Jetpacket lényegében a WordPress fejlesztői optimalizálják és éppen, hogy gyorsítja az oldaladat. A legtöbb felhasználónak nem is okoz semmilyen problémát, örömmel használják. Ennek ellenére sokan állítják, hogy bizony, náluk megtörtént a malőr. Ennek persze millió oka lehet, az is lehet, hogy nem a JP a ludas, de az is, hogy valóban öszeakadt valamivel – ahány ház, annyi WordPress installáció.

Begyűjti az adataid: A WordPress.com kontón keresztül a készítők valóban hozzáférnek az oldalad rengeteg adatához – ahogy lényegében minden szolgáltató, legyen szó SEO-ról, statisztika-generálásról, vagy bármi másról. Az Automattic egy viszonylag tiszteletreméltó, komoly cég, de ha érzékeny adatokat tartalmaz az oldalad, vagy csak egyszerűen paranoid vagy (ami valahol érthető a mai világban), jobb, ha inkább passzolod.  

Összeomlik tőle az oldalad: mint minden plugin, a Jetpack is lehet, hogy összeakad valamivel az installációdban – ez a lehetőség sajnos mindig benne van a pakliban. Fő az óvatosság!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange