Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

A Captcha: miért, hogyan és mikor?

2021. július 02. | Bognár Péter

# # # # # #

Nem vagyok robot!” győzködjük az internetet, mióta csak az eszünket tudjuk. De miért van szükség ezekre a ravasz kérdésekre? 

A Captcha technológia szinte egyidős a webbel, még a misztikus homályba vesző Altavista, a Google előtti korszak egyik nagy keresőmotorjának programozói fejlesztették ki az első verziót a 90-es évek végén. A név elég vicces módon és nem kicsit erőltetetten a “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” rövidítése, azaz “Teljesen automatizált nyilvános Turing teszt arra, hogy megkülönböztesse az embereket a számítógépektől”. Ahogy a név is mutatja, a teszt célja az, hogy visszapattintsa a robotokat az oldaladról, akik már a gyerekcipőben járó weben is csupa rosszaságon törték a fejüket, pl.:

  • Hamis kommentek beküldése (pl kéretlen reklámok, gyanús oldalakra vezető linkek, vagy éppen gyalázkodó szövegek),
  • Felmérések, kérdőívek adatainak elferdítése,
  • Jelszavak feltörése többszöri próbálgatással,
  • Korlátozott számú árucikkek, pl. koncertjegyek felvásárlása,
  • Nagyüzemi adatgyüjtögetés,
  • Meg még minden, ami csak egy kalóz fantáziájából telik, és általában igen színes a fantáziájuk.

A Captcha számos változáson ment keresztül a története során, és ma is több tucatnyi változattal találkozhatunk. A robotfogó technológia mindeközben igazi ideológiai csatatér. Egyfelől, mint minden ilyen rabló-pandúr területen, itt is állandó a versenyfutás a robotkészítők és a Captcha-programozók között, és ne legyenek illúzióink: általában itt is a kalózok vannak egy lépéssel előrébb. A másik nagy vita akörül zajlik, hogy vajon az előbbi állítás fényében egyáltalán van-e értelme ma még a Captcha trükkök használatának, hiszen az igazán eltökélt robotokat nem fogják kiszűrni, viszont rém idegesítőek a felhasználók számára.

Az igazság persze középen van, ahogy az lenni szokott, máig rengeteg olyan egyszerű spambot portyázik a weben, akiket egy-egy megfeleő emberazonosító kód még le tud pattintani, tehát nem igaz, hogy teljesen értelmetlen lenne – különösen az üzenő- és regisztrációs űrlapok esetében lehet hasznos. Ugyanakkor érdemes a Captcha bevezetését először egy tesztfázisban tartani és figyelni a felhasználói reakciókat – sajnos könnyen meglehet, hogy több gondot okoz a Captcha okozta kényelmetlenség miatt elriasztott felhasználók száma, mint maguk a kéretlen üzenetek.

Időnként valaki menetrendszerűen előáll egy új, forradalmi megoldással: természetesen a Google itt is előrukkolt már valami naggyal. A reCaptcha v3 megoldása már nem kér külön interakciót a felhasználótól, hanem egyszerűen a viselkedése alapján dönti el, hogy gyanús-e vagy sem, és eszerint kérhet tőle valami extra kunsztot. De vannak más próbálkozások is a fura feliratok megszüntetésére, a Cloudflare Bot Management rendszere pl. azt ígéri, hogy a robotokat azonosítja és blokkolja a felhasználók méregetése helyett.

A Captcha-megoldások beépítése általában az efféle harmadik fél általi szolgáltatásokhoz hasonlóan kis kódrészletek bemásolásával történik, de ha az oldalad véletlenül a WordPressen dübörög, a válasz, mint mindig, a pluginok között keresendő. Itt is rengeteg megoldás közül választhatsz, ha úgy érzed, az űrlapjaid extra védelemre szorulnának, csak ki kell választani a formjaidhoz legjobban illeszkedőt.

Címkép: I, Robot. © 2004 Twentieth Century Fox Film Corporation

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange