Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

A Captcha: miért, hogyan és mikor?

2021. július 02. | Bognár Péter

# # # # # #

Nem vagyok robot!” győzködjük az internetet, mióta csak az eszünket tudjuk. De miért van szükség ezekre a ravasz kérdésekre? 

A Captcha technológia szinte egyidős a webbel, még a misztikus homályba vesző Altavista, a Google előtti korszak egyik nagy keresőmotorjának programozói fejlesztették ki az első verziót a 90-es évek végén. A név elég vicces módon és nem kicsit erőltetetten a “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” rövidítése, azaz “Teljesen automatizált nyilvános Turing teszt arra, hogy megkülönböztesse az embereket a számítógépektől”. Ahogy a név is mutatja, a teszt célja az, hogy visszapattintsa a robotokat az oldaladról, akik már a gyerekcipőben járó weben is csupa rosszaságon törték a fejüket, pl.:

  • Hamis kommentek beküldése (pl kéretlen reklámok, gyanús oldalakra vezető linkek, vagy éppen gyalázkodó szövegek),
  • Felmérések, kérdőívek adatainak elferdítése,
  • Jelszavak feltörése többszöri próbálgatással,
  • Korlátozott számú árucikkek, pl. koncertjegyek felvásárlása,
  • Nagyüzemi adatgyüjtögetés,
  • Meg még minden, ami csak egy kalóz fantáziájából telik, és általában igen színes a fantáziájuk.

A Captcha számos változáson ment keresztül a története során, és ma is több tucatnyi változattal találkozhatunk. A robotfogó technológia mindeközben igazi ideológiai csatatér. Egyfelől, mint minden ilyen rabló-pandúr területen, itt is állandó a versenyfutás a robotkészítők és a Captcha-programozók között, és ne legyenek illúzióink: általában itt is a kalózok vannak egy lépéssel előrébb. A másik nagy vita akörül zajlik, hogy vajon az előbbi állítás fényében egyáltalán van-e értelme ma még a Captcha trükkök használatának, hiszen az igazán eltökélt robotokat nem fogják kiszűrni, viszont rém idegesítőek a felhasználók számára.

Az igazság persze középen van, ahogy az lenni szokott, máig rengeteg olyan egyszerű spambot portyázik a weben, akiket egy-egy megfeleő emberazonosító kód még le tud pattintani, tehát nem igaz, hogy teljesen értelmetlen lenne – különösen az üzenő- és regisztrációs űrlapok esetében lehet hasznos. Ugyanakkor érdemes a Captcha bevezetését először egy tesztfázisban tartani és figyelni a felhasználói reakciókat – sajnos könnyen meglehet, hogy több gondot okoz a Captcha okozta kényelmetlenség miatt elriasztott felhasználók száma, mint maguk a kéretlen üzenetek.

Időnként valaki menetrendszerűen előáll egy új, forradalmi megoldással: természetesen a Google itt is előrukkolt már valami naggyal. A reCaptcha v3 megoldása már nem kér külön interakciót a felhasználótól, hanem egyszerűen a viselkedése alapján dönti el, hogy gyanús-e vagy sem, és eszerint kérhet tőle valami extra kunsztot. De vannak más próbálkozások is a fura feliratok megszüntetésére, a Cloudflare Bot Management rendszere pl. azt ígéri, hogy a robotokat azonosítja és blokkolja a felhasználók méregetése helyett.

A Captcha-megoldások beépítése általában az efféle harmadik fél általi szolgáltatásokhoz hasonlóan kis kódrészletek bemásolásával történik, de ha az oldalad véletlenül a WordPressen dübörög, a válasz, mint mindig, a pluginok között keresendő. Itt is rengeteg megoldás közül választhatsz, ha úgy érzed, az űrlapjaid extra védelemre szorulnának, csak ki kell választani a formjaidhoz legjobban illeszkedőt.

Címkép: I, Robot. © 2004 Twentieth Century Fox Film Corporation

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange