Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

5+1 önbizalom növelő tipp tervezőknek!

2018. április 11. | Dörnyei Barbara

# # # #

A kreatív munkát végzők gyakran küzdenek az önbizalomhiánnyal, különösen gyakori ez a kezdőknél, akik megfelelő tapasztalat híján nem olyan magabiztosak ha a tudásukról van szó. A tanfolyam hallgatóitól is gyakran halljuk, hogy nem merik megmutatni a munkájukat, aminek általában az önbizalomhiány az oka. Ezen persze nem segít az sem, hogy mindig vannak olyan megmondó emberek, akik kíméletlenül odadobják a véleményüket, legtöbbször persze minden kockázat nélkül, névtelenségbe burkolózva. Ezen azonban nem érdemes fennakadni, a helyén kell kezelni és bátran továbblépni.

Használd jól a visszajelzéseket!

Az első tipp tehát mindjárt az, hogy tanuld meg a véleményeket megfelelően szűrni, megnézni, hogy ki mondja és annak alapján kezelni. Nyilván egy Facebook poszt alatt egy ismeretlentől, kommentben érkező, rosszindulatú, lehúzó kritikát nem érdemes komolyan venni, de az építő jellegűekből mindig lehet és érdemes tanulni. Egy negatív visszajelzés is lehet hasznos és fejlődhetsz, ha átgondolod, hogy mi a lényeg belőle. Igyekezz  viszont kerülni, hogy személyesen magadra vegyél bármilyen kritikát és semmiképpen ne vedd támadásnak. A pozitív visszajelzés pedig nyilván nem igényel magyarázatot, az bizony szárnyakat ad, és érdemes a nehéz pillanatokban is gondolni rájuk.

Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Az nem baj, ha vannak példaképeid, olyanok, akiknek a munkáját példaértékűnek tartod, tanulj tőlük, de soha ne ess abba a hibába, hogy velük hasonlítgatod össze magad, mert azzal nagyon sokat árthatsz magadnak és rombolod vele az önbizalmad. Mindenki volt kezdő egyszer, még ők is és nem tudhatod, hogy mennyi munkával erőfeszítéssel jutottak el oda, ahol éppen tartanak. Legyenek saját céljaid és dolgozz azok elérésén, ha így teszel egyszer talán még le is körözöd azokat, akik most még előtted járnak! Ezzel meg is érkeztünk a következő lényeges dologhoz:

Legyenek céljaid! 

Tűzz ki magad elé reálisan elérhető célokat! Tevezd meg, hogy mikor, hová szeretnél eljutni, lépésről lépésre és fokozatosan haladva előre. Hatalmas lendületet ad a továbbiakhoz, amikor sikerül teljesíteni egy kitűzött célt, vagy mérföldkövet! Arra viszont vigyázz, hogy ne hajszold magad elérhetetlen dolgok felé, mert azzal pont az ellenkező hatást éred el és csak frusztráltabb leszel tőle. Ahhoz viszont hogy reálisan tudj magadnak célokat meghatározni, ismerned kell az erősségeidet és gyengeségeidet.

Legyél tisztában a képességeiddel!

Az önbizalmunknak az sem tesz jót, ha folyamatosan azon pörgünk, hogy mi az ami nem megy, hogy “ezt sem tudom és az sem megy”. Még a nagyoknak is vannak gyengébb oldalai, mindenkinek van. Koncentrálj inkább arra, amiben igazán jó vagy, ha így teszel, sokat segíthetsz magadnak az egészséges önbizalom eléréséért! Készíts magadnak akár egy listát, arról, hogy mik az erősségeid és mi az amiben még fejlődnöd kell! Sokszor nagy segítség szavakban leírva látni a dolgokat. Persze nem szabad elhanyagolni a gyengeségeinket sem, sőt mindenképpen foglalkozni kell a fejlesztésükkel, mert így idővel gyengeségből erősséggé válhatnak.

Gyakorolj!

Bár ez már egy kissé elcsépelt, de nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Minden gyakorlás újabb lehetőség a fejlődésre, újabb tapasztalatokat jelent. Abból pedig soha nem elég, ne hagyd abba, gyakorolj, biztosan meg lesz az eredménye. A gyakorlás folyamán újabb dolgokat tanulhatsz meg, a meglévő tudásodat pedig mélyítheted.

Ne szégyelld elkérni a munkád árát!

Kezdőknél és kis önbizalommal rendelkezőknél gyakori hiba, hogy nem merik a munkájuk árát reálisan meghatározni. Ilyenkor jön az, hogy ingyen, szívességből is elvállal bármit, hiszen nem látja reálisan, hogy mennyit is ér a munkája. Ennek viszont hosszú távon az az eredménye, hogy a rengeteg befektetett munka ellenértéke nem realizálódik és ez az önbizalmat nagyon aláássa. Ne becsüld alá magad! A neten nagyon sok írást találhatsz arról, hogyan “árazd be” magad, érdemes elolvasni és aztán bátran megszabni az áraidat.

Bízz magadban, ha te nem teszed meg, más miért tenné? Gondold át, hogy miért dolgozol, mit szeretnél elérni? Legyél reális, ne hajszold magad elérhetetlen célok felé, dolgozz kitartóan, a siker nem marad el!

 

 

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange