5 Photoshop rejtett funkció és eszköz – Webdesign Tanfolyam

5 Photoshop rejtett funkció és eszköz

2019. május 21. - 13:44 • írta: Vida Hajnalka • 1 hozzászólás

Az Adobe egyik büszkesége kiváló képszerkesztő, melyben már az alapfunkciókkal -ill. eszközökkel megszámlálhatatlan kreatív képet készíthetsz; vannak azonban olyan kis trükkök, érdekességek, amikkel még produktívabb, adott esetben mókásabb, lehet a munkafolyamat.

1. Méret és stílus

Gyors, és egyszerű módja az ecset (B) vagy radír (E) méretének, stílusának megváltoztatására, mely során azonnal láthatóvá válik az eredmény.

Hogyan működik? Válaszd ki mondjuk az ecset eszközt, tartsd nyomva az ALT vagy ALT GR billentyűt, majd klikkelj jobb gombbal, és tartsd nyomva, a kurzort pedig mozgasd horizontálisan, egyik irányból a másikba. Most hasonlóképp, csak horizontális helyett válaszd a vertikális irányt. Az eredmény azonnal észlelhető; gyakorlással rutinossá válik ez a fajta ecsetváltoztatás.

 

2. Ördög a részletekben

A ráközelítés (zoomolás) metódusával már megismerkedtél a leckékben, de van egy módszer, amivel kvázi ugrálhatsz a nagyon közeli és a teljes kép megjelenítése között; ezáltal kezelhetőbbé válik a munkafolyamat.

Hogyan működik? Közelíts rá a képre, mondjuk 200% jó lesz. Most tartsd nyomva a H billentyűt és kattints bal gombbal, tartsd nyomva és húzd a kívánt helyre.

 

3. Sokszínű Quick Mask

Gyors kijelölésre, maszkolásra szuper kis eszköz a Quick Mask – tökéletesen elég arra, ha nem szeretnél külön maszkot létrehozni, csak villámgyors kijelölésre van szükséged, ami folyamatában variálható. Tulajdonságait előhozni úgy tudod, ha duplán klikkelsz az ikonra. Ezt követően pedig egyszerű ecsettel dolgozol, mintha festenél.

4. Banánt mindenkinek

Van egy mókás érdekesség a programban, aminek különösebb funkciója nincs, csak vicces – ez egy banán ikon formájában mutatkozik meg.

Így hozd elő: nyomj hosszan arra a 3 kis pontra a függőleges eszköztár alján (edit toolbar), majd a megnyíló panelen a Done gombra klikkelj, de közben ne felejtsd el nyomni a SHIFT billentyűt. Ezt követően az eszköztár alján megjelenik egy kis banán ikon. Mindig is erre vágytál, ugye?! :D

Előfordulhat, hogy már unod a banánt, csak nyisd meg ismét a toolbar panelt, és most az ALT billentyű nyomva tartása mellett klikkelj a Done gombra. Volt banana, nincs banana.

 

5. Stílusváltás pirítóssal és tejeskávéval

A Photoshop tervezői valószínűleg imádnak mókázni, de annál inkább enni; ennek köszönhetjük azt, hogy további étel ikonok jelennek meg a programban: pirítós és kávé. Ezeket a Preferences panelre rejtették, az Interface fül alá.

Így hozd elő: Pirítós: A Color Theme lehetőségekre kell kattintanod, közben pedig tartsd lenyomva a Shift + Alt billentyűkombót. Kávé: Ugyanitt a Shift + Ctrl kombó.

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Vida Hajnalka
2012 óta foglalkozom grafikai tervezéssel. A tanfolyamon a bevezető, az arculati és a design leckéket oktatom, ill. segítem tanulóink fejlődését.

Egy hozzászólás a(z) “5 Photoshop rejtett funkció és eszköz” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNDÉK: Most egyösszegű befizetés esetén Wacom digitális rajztáblával ajándékozunk meg, 39.900 Ft értékben!EZ ÉRDEKEL!
+ +