Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

3D grafika az Illustratorban

2021. augusztus 28. | Bognár Péter

# # # # # #

A három dimenziós grafika mindig is hordozott magában egy adag varázslatot. Azt megérti az ember, hogy papíron, ceruzával vagy ecsettel mit lehet alkotni, azt is, ha ugyanez egérrel vagy stylusszal a képernyőre történik, de létrehozni egy térbeli modellt, azt körbeforgatni a képernyőn és aztán beállítani egy képbe – ez valami egészen más, különleges dolog, amit csak a beavatottak érthetnek meg…

Ez persze közel nem így van, a 3D grafika (vagy, ahogy a filmek világában manapság nevezik, CGI) ugyanolyan egyszerűen megtanulható, mint bármilyen számítógépes képesség, és még csak drága szoftver sem kell hozzá, amikor pl. olyan ingyenes opciók is a rendelkezésünkre állnak, mint a Blender.

Talán kevésbé ismert tény, hogy egyszerű 3D eszközöket az Adobe Illustrator is tartalmaz. Ez a lehetőség nyilván nem arra való, hogy ebben készítsd el a soron következő Star Wars film szörnyeit, de arra kiválóan alkalmas, hogy a designjaidba szánt térhatású elemeket egyszerűen és hatásosan elkészítsd. Lássunk néhány hasznos segédletet, ami bevezet a harmadik dimenzió mélységeibe!

A Howcast csatorna videója remek alapokat ad, röviden bemutatja a 3D modellkészítés 3 alapvető eszközét, az extrude, revolve és rotate funkciókat.

A Design Dynamics videója egy lépéssel tovább megy, és bemutat néhány egyszerű ötletet, amivel ezt a három eszközt pl. egy felirat feldobására használhatjuk.

A térbeli formák létrehozása még nem minden, a következő tutorialban a Dansky nevű kolléga megmutatja, hogyan lehet mintát is varázsolni az elkészített tárgyainkra.

Az Ste Bradbury Design videója szintén ezt a vonalat viszi tovább, és bemutatja, hogyan lehet igazán hatásos effektusokat elérni azzal, hogy a térbeli objektumra ráhúzott minta átlátszó részeket is tartalmaz. A design csiszolásához az elemek lényegében visszakerülnek a megszokott kétdimenziós szerkesztési logikába, így manuálisan kell meghagyni a látható részeket és kitörölni a többit, azután gradient színezéssel tökéletesíteni a kész formát. 

Végezetül a Tuts+ Illustrations tutorialjában két nagyon menő dolgot is megtanulhatunk: egyfelől, hogy hogyan lehet az objektumaink különböző oldalaira más-más képeket helyezni, másrészt pedig azt, hogy hogyan készíthetünk kvázi animációs fázisokat egy 3D modell felhasználásával.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange