Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

3D grafika az Illustratorban

2021. augusztus 28. | Bognár Péter

# # # # # #

A három dimenziós grafika mindig is hordozott magában egy adag varázslatot. Azt megérti az ember, hogy papíron, ceruzával vagy ecsettel mit lehet alkotni, azt is, ha ugyanez egérrel vagy stylusszal a képernyőre történik, de létrehozni egy térbeli modellt, azt körbeforgatni a képernyőn és aztán beállítani egy képbe – ez valami egészen más, különleges dolog, amit csak a beavatottak érthetnek meg…

Ez persze közel nem így van, a 3D grafika (vagy, ahogy a filmek világában manapság nevezik, CGI) ugyanolyan egyszerűen megtanulható, mint bármilyen számítógépes képesség, és még csak drága szoftver sem kell hozzá, amikor pl. olyan ingyenes opciók is a rendelkezésünkre állnak, mint a Blender.

Talán kevésbé ismert tény, hogy egyszerű 3D eszközöket az Adobe Illustrator is tartalmaz. Ez a lehetőség nyilván nem arra való, hogy ebben készítsd el a soron következő Star Wars film szörnyeit, de arra kiválóan alkalmas, hogy a designjaidba szánt térhatású elemeket egyszerűen és hatásosan elkészítsd. Lássunk néhány hasznos segédletet, ami bevezet a harmadik dimenzió mélységeibe!

A Howcast csatorna videója remek alapokat ad, röviden bemutatja a 3D modellkészítés 3 alapvető eszközét, az extrude, revolve és rotate funkciókat.

A Design Dynamics videója egy lépéssel tovább megy, és bemutat néhány egyszerű ötletet, amivel ezt a három eszközt pl. egy felirat feldobására használhatjuk.

A térbeli formák létrehozása még nem minden, a következő tutorialban a Dansky nevű kolléga megmutatja, hogyan lehet mintát is varázsolni az elkészített tárgyainkra.

Az Ste Bradbury Design videója szintén ezt a vonalat viszi tovább, és bemutatja, hogyan lehet igazán hatásos effektusokat elérni azzal, hogy a térbeli objektumra ráhúzott minta átlátszó részeket is tartalmaz. A design csiszolásához az elemek lényegében visszakerülnek a megszokott kétdimenziós szerkesztési logikába, így manuálisan kell meghagyni a látható részeket és kitörölni a többit, azután gradient színezéssel tökéletesíteni a kész formát. 

Végezetül a Tuts+ Illustrations tutorialjában két nagyon menő dolgot is megtanulhatunk: egyfelől, hogy hogyan lehet az objektumaink különböző oldalaira más-más képeket helyezni, másrészt pedig azt, hogy hogyan készíthetünk kvázi animációs fázisokat egy 3D modell felhasználásával.

Webdesign webináriumok minden hónapban!

Feliratkozom!
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange