Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

3D grafika az Illustratorban

2021. augusztus 28. | Bognár Péter

# # # # # #

A három dimenziós grafika mindig is hordozott magában egy adag varázslatot. Azt megérti az ember, hogy papíron, ceruzával vagy ecsettel mit lehet alkotni, azt is, ha ugyanez egérrel vagy stylusszal a képernyőre történik, de létrehozni egy térbeli modellt, azt körbeforgatni a képernyőn és aztán beállítani egy képbe – ez valami egészen más, különleges dolog, amit csak a beavatottak érthetnek meg…

Ez persze közel nem így van, a 3D grafika (vagy, ahogy a filmek világában manapság nevezik, CGI) ugyanolyan egyszerűen megtanulható, mint bármilyen számítógépes képesség, és még csak drága szoftver sem kell hozzá, amikor pl. olyan ingyenes opciók is a rendelkezésünkre állnak, mint a Blender.

Talán kevésbé ismert tény, hogy egyszerű 3D eszközöket az Adobe Illustrator is tartalmaz. Ez a lehetőség nyilván nem arra való, hogy ebben készítsd el a soron következő Star Wars film szörnyeit, de arra kiválóan alkalmas, hogy a designjaidba szánt térhatású elemeket egyszerűen és hatásosan elkészítsd. Lássunk néhány hasznos segédletet, ami bevezet a harmadik dimenzió mélységeibe!

A Howcast csatorna videója remek alapokat ad, röviden bemutatja a 3D modellkészítés 3 alapvető eszközét, az extrude, revolve és rotate funkciókat.

A Design Dynamics videója egy lépéssel tovább megy, és bemutat néhány egyszerű ötletet, amivel ezt a három eszközt pl. egy felirat feldobására használhatjuk.

A térbeli formák létrehozása még nem minden, a következő tutorialban a Dansky nevű kolléga megmutatja, hogyan lehet mintát is varázsolni az elkészített tárgyainkra.

Az Ste Bradbury Design videója szintén ezt a vonalat viszi tovább, és bemutatja, hogyan lehet igazán hatásos effektusokat elérni azzal, hogy a térbeli objektumra ráhúzott minta átlátszó részeket is tartalmaz. A design csiszolásához az elemek lényegében visszakerülnek a megszokott kétdimenziós szerkesztési logikába, így manuálisan kell meghagyni a látható részeket és kitörölni a többit, azután gradient színezéssel tökéletesíteni a kész formát. 

Végezetül a Tuts+ Illustrations tutorialjában két nagyon menő dolgot is megtanulhatunk: egyfelől, hogy hogyan lehet az objektumaink különböző oldalaira más-más képeket helyezni, másrészt pedig azt, hogy hogyan készíthetünk kvázi animációs fázisokat egy 3D modell felhasználásával.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange