Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

20 WordPress bővítmény, ami tényleg hasznos

2019. április 11. | Pócsik Emese

# #

Minden CMS-hez léteznek kiegészítő bővítmények, amik segítségével, bővíteni lehet a weboldal funkcionalitását. Ez a WordPressnél is így van, több ezer ingyenesen letölthető plugin létezik, a legegyszerűbb megoldásoktól a bonyolult kiegészítő rendszerekig. A fő szabály az hogy, ne használj bővítményt csak nagyon indokolt estben.  Olyan bővítmény, ami pontosan azt tudja és csak azt tudja, amit szeretnél nem lesz, mivel két egyforma cég és két egyforma weboldal sem létezik. Ne akarj már a legegyszerűbb logikai feltételek megvalósítására is plugint használni!

Csak olyan bővítményt használj, ami funkcionálisan hozzátesz az oldal működéséhez, minden egyéb megjelenítéssel kapcsolatos feltételt, szabályt a sablonban kell megoldani.  A legtöbb plugin, amit én használok, főleg admin felületen hasznos, inkább a tartalomformázásokat és az optimalizációt könnyíti.

 1. All in One SEO Pack

  Keresőoptimalizáló bővítményből nagyon sok van, a két legismertebb az AIOSEO és a Yoast én az előbbit használom, főleg a kiegészítő funkciók (xml sitemap, robot.txt) és az egyszerű kezelhetőség miatt.

 2. Admin Featured Thumbnail

  Láthatóvá válnak az oldalakhoz, bejegyzésekhez tartozó kiemelt képek az admin felületen is, így egyszerűen átlátható, hogy a tartalmakhoz milyen kép tartozik.

 3. Akismet Anti-Spam

  Megakadályozza, hogy rosszindulatú robotok teli szemeteljék az e-mail fiókodat.

 4. Classic Editor

  A Guttenberg szerkesztő a WordPress mellényúlása, ezt bizonyítja az az 5 millió felhasználó, aki egyből kikapcsolta. A WP telepítés után azonnal kapcsold ki, és tedd fel a klasszikus szerkesztőt.

 5. Contact Form 7

  Kapcsolatfelvételi űrlapokat tudsz készíteni egyszerűen.

 6. Disable Emojis

  Egy üzleti weboldalra általában nem kellenek emojik / smileyk, a WP-ben viszont alapból integrálva van, ami felesleges JavaScripttel lassítja az oldalt. Teljesítmény-optimalizálás érdekében ezek érdemes mindig kikapcsolni.

 7. Duplicate Post

  Egy kattintással tudsz duplikálni oldalt, vagy bejegyzést.

 8. Instagram Feed

  Megjeleníthetőek egy, vagy több Instagram fiókból képek.

 9. Media File Renamer Pro

  A bővítmény automatikusan átnevezi az összes képet a csatolt oldal címének megfelelően. Igazán hatékonyan csak a fizetős változattal lehet dolgozni, de óriási segítség például egy több száz termékes webshopnál.

 10. Post Type Switcher

  Akkor hasznos, ha még nem alakult ki az oldal végleges struktúrája, vagy időközben változott. A tartalmak típusát tudod megváltoztatni, bejegyzésről például oldalra, így nem kell egyesével átmásolgatni a tartalmakat.

 11. Really Simple SSL

  Automatikusan felismeri és konfigurálja az SSL beállításokat, hogy az oldal https-el fusson, persze csak akkor, ha a tárhelyszolgáltatónál van érvényes tanúsítványod.

 12. Redirection

  Főleg redesignolt oldalaknál nagyon fontos, hogy megfelelőek legyen az URL-ek, ne fussunk 404-re, ha már a keresőben indexálva van az oldal. Ezzel a pluginnal megadhatsz átirányításokat egyszerűen az admin felületről.

 13. Regenerate Thumbnails

  Újragenerálja az összes bélyegkép méretet a feltöltött teljes méretű fájlból. Az elején ritkán találjuk el a bélyegképek optimális méretét, ezért előfordulhat, hogy menet közben változtatni kell.

 14. Simple Custom Post Order

  Ennek segítségével egyedi sorrendet tudsz beállítani egyszerű “húzással” a listanézetben. Gyakorlatilag bármilyen tartalomtípuson használható: oldalak, bejegyzések, kategóriák stb.

 15. WP Theme Test

  Legpraktikusabb megoldás, ha még nincs kész az oldal és egy Coming Soon sablont szeretnénk a látogatóknak kirakni, mögötte viszont fejleszteni akarunk. A sablonok közül csak ki kell választanod, hogy melyik jelenjen meg a látogatóknak és melyik az adminnak.

 16. Thumbnail Cleaner

  Kitörölheted az összes méretváltozatot az uploads mappából, így csak a teljes méretű “nyers” képek maradnak, amikből újra lehet generálni az új méreteket, ez által megszűnnek a felesleges változatok, tárhelyet spórolsz.

 17. Tiny Compress Images

  A médiatárba felötlött képeket automatikusan tudod optimalizálni, tömöríteni, már a feltöltés pillanatában. Nagyon hasznos, ha átlagfelhasználó kezeli a weboldalt, mert a bővítmény észrevétlenül teszi a dolgát.

 18. Visual Term Description Editor

  A kategóriáknak, címkéknek ugyan van rövid leírása, de sajnos a beviteli mezőkön nincs vizuális szerkesztő. Ez a plugin hozzáadja beviteli mezőkhöz a vizuális szerkesztőt, aminek a segítségével tudsz beszúrni könnyen képet, linket, shortcode-ot is ezekbe a leírásokba.

 19. WP Fastest Cache Pro

  Ha készen vagyunk a fejlesztéssel, valamilyen optimalizációs megoldást nem árt beüzemelni. Rengetegféle van, én kipróbáltam szinte az összeset, ennek a bővítménynek a fizetős változata vált be a legjobban, mert nagyon egyszerűen és gyorsan lehet konfigurálni, illetve nagyon jó betöltési sebességet és technikai értékeket lehet vele elérni.

 20. Wordfence

  Biztonsági bővítmény, ami megakadályozza a feltöréseket, illetéktelen behatolásokat, letiltja a rossz indulatú IP címeket. Ha rendszeresen frissíted az oldalad és használod ezt a bővítményt, akkor már nagyon sokat tettél a rendszer biztonságáért.

A listában gyakorlatilag nincs frontend-et, vagy sablont kiegészítő bővítmény, a megjelenés kialakítását minden esetben a hagyományos módon HTML/CSS/JS segítségével ajánlom megoldani. A functions.php fájlhoz néha csak egy-egy sor hozzáadás szükséges, nem kell egy egész plugint felrakni, csak mert egy vizuális problémát meg akarsz oldani.

A fentieken kívül kellhet még valamilyen galéria bővítmény, esetleg slideshow, vagy valamilyen content slider. Ezekre természetesen több tucat plugin létezik, én egyiket se használom, praktikusabb ezeket a sablon részeként megírni. Az egyszerűbb sliderek, dinamikus elemek  JavaScriptes megoldását mi is oktatjuk a WordPress leckék keretein belül.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange