Barion Pixel
Segédlet

10 XD plugin, amivel jobban megy majd a munka

2021. március 07. | Bognár Péter

# # # # #

Az Adobe XD ugyan a Creative csomag egyik legújabb darabja, de nagyon gyorsan a webdesigner egyik leghasznosabb fegyvertársává nőtte ki magát. Rengeteg nagyon praktikus funkciót rejt magában, amikkel gyorsan össze lehet hozni olyan designelemeket, amelyek más programokban csak hosszas pepecseléssel lennének elérhetőek. Szerencsére az Adobe itt is lehetővé tette a pluginok beépítését: ez az a pont, ahol egy alkalmazás igazán élővé válik, és komoly közösséget kezd építeni maga körül, ráadásul a sok plugin rengeteg titkos nindzsatrükköt tesz lehetővé, amiket a webdesignerek titkos beszélgetésekben adhatnak tovább egymás között… Lássunk tíz remekbe sikerültet!

1. unDraw

Az első csodás plugin az unDraw, a görög Katerina Limpitsouni alkotása. Az unDraw segítségével remek, üzleties hangulatú vektoros (svg formátumú) illusztrációkat illeszthetünk be a készülő honlaptervbe. A grafikák teljesen szabadon, attribúció nélkül felhasználhatóak és módosíthatóak is.
A plugin folyamatosan fejlődő könyvtárában rengeteg remek ábrát találhatunk, de persze nem árt a mértékletesség a használatukban, mivel elég jól felismerhető a stílusuk.

2. RenameIt

A RenameIt segíthet rendet rakni egy nagyobb projekt artboardjai között, menet közben az elber hajlamos nem figyelni rá eléggé oda, hogy rendes, követhető nevet adjon a rétegeknek és artboardoknak. Ez a praktikus kis plugin segíthet utólag, csoportosan átnevezni őket.

3. Image Optimizer

A töltési sebeség a webdesign egyik szent grálja, és természetes, hogy a kész weblaphoz lecsökkentjük a képek méretét feltöltés előtt. Ugyanakkor a prototípus esetében sem árt, ha például az átküldött PDF nem csillagászati méretű. Ebben segíthet a célszerűen elnevezett Image Optimizer, amivel a beépített képeink méretét minimalizálhatjuk az XD elhagyása nélkül.

4. Social Ipsum

A Lorem Ipsum generátorok minden webdesigner remek barátai, ez a plugin sem kivétel közülük; csevegőablakok, felhasználói üzenetek megtervezésénél gyorsíthatja meg a munkát. Egyszerű a használata: a kijelölt szövegmezőbe egy leginkább Twitter- vagy Facebook-bejegyzésre hasonlító lorem ipsum szöveget illeszt be, de kérhetünk random generált felhasználónevet vagy valódi (angol) nevet is a mezőnkbe. Hangulatos kis extra, hogy a folyó szövegbe tetszőlegesen beállított arányban szúr be emojikat is.

5. Icons 4 design

Ikonból sosem elég. Ha éppen nincsen szükség nagyon specifikus, pontosan a designba illeszkedő ikonokra, gyorsabb lehet a munka, ha nem kell a merevlemezen vége-hossza-nincs listákban keresgélni az aktuális napocska után. Az Icons 4 Design rengeteg szabadon használható monokróm ikont tartalmaz, melyekre név alapján kereshetünk rá az online gyűjteményben.

6. Tags manager

Ez a plugin is egy remek ötlet valósít meg: azonos tulajdonságú elemeket tudunk vele összekapcsolni, hogy egyszerűen, egy címke megjelölésével mindet kiválaszthassuk és pl. egyszerre módosíthassuk bármilyen tulajdonságukat. (A fejlesztő felhívja rá a figyelmet, hogy az algoritmus az ismétlő gridbe helyezett elemeket nem képes módosítani, ezt észben érdemes tartani.)

7. Arranger

Grafikai, tervező munkákhoz nyújt segítséget az Arranger: egy csapat kijelölt elemet lehet vele különböző geometriai formákba rendezni: kör, hullám, rács, méhsejt . Tipikusan az a fajta eszköz, amire viszonylag ritkán van szükség, de akkor mennyire jól jön!

8 Color Blender

A Color Blender is egy hasonló, praktikus eszköz: két kijelölt, különböző színű elem közé tetszőlegesen megadott lépésszámú színátmenetet generál. Az így kapott elemeket használhatjuk objektumként, de akár az aktuális paletta felépítéséhez is.

9 Artboard Plus

Ez a plugin megint csak az elburjánzott artboardok között segíthet rendet vágni. Rácsba rendezhetjük a lapjainkat, rendezgethetjük őket emelkedő vagy csökkenő ABC-sorrendbe. Külön gyors funkció, hogy egy kijelölést gombnyomással artboarddá változtathatunk.

10 Text Plus

Ismét alapvető funkciókat kiegészítő plugin: a Text Plus segíthet a szövegmezők gyors átalakításában: lecserélhetünk vele szavakat, beszúrhatunk a sore elé elemeket vagy sorszámot, növelhetjük a sor végi üres teret.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre