Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

10 tényleg szuper japán weboldal

2021. június 03. | Bognár Péter

# # # # #

Nemrég írtam egy tartalmas cikket a japán web rejtelmeiről. A helyzet az, hogy a kép, amit felvázoltam, nem túl kedvező: ugyan lehet szépíteni, de a felkelő nap országában működő honlapok jelentős része olyan, mintha (legalább) egy évtizeddel a trendek mögött kullogna. A jelenségnek számos oka van, de akárhogyan is nézzük, a végkövetkeztetés könnyen lehet az, hogy szép webdesignért bizony nem Japánba érdemes menni.

Mint a japán kultúra nagy rajongója, természetesen erős késztetést érzek, hogy az érem másik oldalát is megmutassam, ugyanis a nagy trenddel ellentétben igenis lehet a japán weben csodálatosan megtervezett, izgalmas oldalakat találni. Általánosságban elmondható, hogy érdemes kisebb cégek, vagy kifejezetten kreatív ügynökségek oldalai között kotorászni, ha ilyen modernebb megoldásokat keresünk.

Bár ezekben a designokban sokszor vagy téma, vagy motívumok szintjén megjelennek a japán kultúra sajátos jellegzetességei, a legtöbb esetben nem igazán beszélhetünk speciálisan japános jellegről, ha csak nem az esztétikus tálalásban véljük felfedezni a wabi-sabi elveit. Egy dolog van, ami viszont nagyon izgalmas lehetőségeket tartogat a japános layoutok számára, ez pedig a függőleges szöveg, ugyanis a japán írást tradicionálisan fölülről lefelé írták, a sorok pedig jobbról balra követték egymást. Ez az írásmód ma is létezik, de vegyesen használják a nyugati stílusú, vízszintes, balról-jobbra stílussal. A weben az egyszerűség kedvéért inkább az utóbbi megoldás dívik, de a designelemként elhelyezett függőleges szövegsorok igazán elegáns, éteri szépségű kompozíciókat tudnak eredményezni.

Még egy kis figyelmeztetés: Japán messze van, és az oldalakat elsősorban belföldi használatra tervezték, így megesik, hogy komoly időt kell hagyni, amíg minden rendesen betölt. A jó szamuráj fontos erénye a türelem!

1. Ha Japán, akkor gésák! Az Akita Maiko Észak-Japán egy újjáélesztett gésaközpontjának stílszerűen modern honlapja. 

2. A Monopo kreatív ügynökség egyszerre rendelkezik angol és japán gyökerekkel, és igazán látványos portfóliót mondhat a magáénak. A bemutatott mintaprojektek számai (japán számokkal 1-6-ig) a központi kör motívum körül klikkelhetőek, de görgetve is lépkedhetünk közöttük – az áttűnés effektusa pedig kifejezetten izgalmas kicsavarása a megszokott parallax scrollnak.

3. A Tokyo Garakuta Labo egy modern szemléletű régiségkereskedés. Az elegáns, monokróm-szépia hangulatú minimalista oldalt jópofa nyitóanimáció dobja fel.

4. A Sandome Kyoto Mutsuyuki Nakajima fotós gyűjteménye Kiotó a turisták számára kevésbé ismert arcáról – valódi digitális fotókönyv. A jobbról behúzódó menü a függőleges japán szöveg nyújtotta lehetőségek csodálatos kiaknázása.

5. A POOL Inc. egy újabb kreatív ügynökség, a nyitólapon nagyon stílusos scrollozó mintaprojektekkel.

6. Naotaro Moriyama popénekes hivatalos oldala viszonylag egyszerű, bár modern layoutú weboldal, viszont a címoldalon a parallax scroll kreatív felhasználása egy olyan kis vizuális poént tesz hozzá, ami kiemeli az egyenoldalak sorából (a képeket időnként cserélik).

7. A Dentsu, a világ egyik legnagyobb marketingügynöksége gyakornoki programot hirdetett 2020-ra. A program Landing Page-e igazán… figyelemfelkeltő. Ez az az eset, amikor a megszokott esztétikai szabályok felrúgásával valami igazán emlékezetes készül.

8. A Tokyo Ichiban Foods friss hallal kereskedik, tenyészti és fel is szolgálja étteremláncaiban, specialitása pedig nem más, mint a gömbhal – igen, az amelyik az azonnal ölő idegmérget termeli. Ezen a Landing Page-en ez viszont nem látszik, ez egyfajta emlékkönyvként rövid idézeteket tartalmaz a cég alkalmazottaitól, afféle csalogatóként az újonnan belépők számára. 

9. A Kokonoe egy (többek között) AR alkalmazásokat gyártó stúdió. Az övéké az egyik legjópofább interaktív honlap, amit az utóbbi időben láttam. Érdemes körülnézni, azokkal a potyogó manókkal nagyon jól el lehet szórakozni egy darabig.

10. A Kabusanji egy 1300 éves buddhista templom nagyon szépre sikerült honlapja, elegáns megoldásokkal és sok videós tartalommal.

Címkép: Akita Maiko Instagram

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange