Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

10 mesélő weboldal – storytelling profi tálalásban

2021. május 08. | Bognár Péter

# # # #

“Nincsen a világon két olyan olvasó, aki ugyanazt a könyvet olvasná el, ugyanis a könyvet az olvasó építi fel az íróval együttműködve.”

-Neil Gaiman

A storytelling olyan módszerek összefoglaló neve a webdesignban, amivel beindíhatod a látogató fantáziáját és ezzel sokkal közelebb hozhatod a lapod témájához vagy a brandhez, amit képviselsz. A storytellingről rengeteget lehet beszélni (ebben a korábbi cikkben már én is megtettem, és nem ez lesz az utolsó alkalom), de ha nagyon tömören össze akarnám foglalni a lényegét, arról szól, hogy szimpatikus alakokkal és vizuális vagy szöveges elemekkel olyan kontextusba helyezed a honlap témáját, hogy az a  látogató fejében azonnal életre kel, és valamilyen átélhető helyzetbe kerül (esetleg valami ismerős nehézséget idéz fel és ajánl hozzá elérhető megoldást). Ahogy a fenti idézet is mondja: a történet végső soron a befogadó fejében születik meg.

A következőkben összegyűjtöttem 10 olyan honlapot, ami a storytelling valamilyen formáját jeleníti meg, ráadásul olyan tálalásban, amitől garantáltan elkerekedik a szemed. Lássuk!

A Blacknegative egy elsősorban videókra szakosodott francia marketing ügynökség. A portfóliójuk a történetmesélést helyezi középpontba, a képeskönyvszerűen felugró aloldalak korábbi sikeres projektjeiket mutatják be – mindegyiket valamilyen nemesebb cél kontextusába helyezve.

Az IGN oldala Mario és a Mario-játékok történetéről a pénzbedobálós kezdetektől a mai szupersztárságig. Lefelé görgetve minden korszakot egy interaktív, klikkelhető kis extrákkal megspékelt lap mutat be.

És ha már Mario, íme a Jamaucsi család, a Nintendót alapító és sikerre vivő dinasztia irodájának honlapja. A lap célja a társaság történetét és társadalmi felelősségvállalását hivatott bemutatni, ám mindezt olyan köntösbe bújtatva teszi, ami után minden webdesigner és internethasználó megnyalja mind a tíz ujját!

A Bagigia egy olasz divatcikk, egész pontosan egy bőrtáska, ami meglepően hasonlít egy melegvizes ágymelegítő palackra. A bemutatkozó honlapon szinte egyéniségként jelenik meg a tasi, hívogat, hogy ismerd meg közelebbről, csodáld meg minden szögből!

Milyen lesz az esküvői meghívó, ha az ifjú pár mindkét tagja designer, és az összes szakmabeli barátjuk részt vesz a meghívó-oldal készítésében? Mesés!

A New York Times irodalmi igénnyel megírt cikkét egy filmbe illő bűnesetről honfitársunk, Futaki Attila lenyűgöző parallax effektusokkal megmozdított illusztrációi teszik még maradandóbb élménnyé.

A Bellroy terméke egy mindenki által ismerős problémára kínál megoldást – ezt helyezi középpontba a honlap nyitóképe.

A globalizáció sötét oldala ellen és az etikus termelésért harcoló szervezet oldalán a Hero Image-ként megjelenő üzenet (“a szolgáltatóláncok tele vannak igazán rémisztő dolgokkal”) a központjában álló (ülő) rémült plüssállattal ügyesen vonja be a nézőt a témába.

A Pitchfork könnyűzenei magazin nagyinterjúja Bat for Lashes énekesnővel nem elégedett meg azzal, hogy egy-két jól megválasztott fotóval újságszerűvé tegye a honlapot: egy egészen ötletes megoldással megmozdítva az énekesnőt tette sokkal emlékezeteebbé a hosszú szöveget az olvasó számára.

A fitneszterem-lánc honlapja az átlagembert inkább elrémisztő kimunkált izomzatú szupermenek látványa helyett pörgős, energikus közelikből álló videókban inkább az edzésben való részvétel örömét sugározza a látogató felé.  

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange