Barion Pixel
Inspiráció

10 inspiráló brutalista honlap

2021. április 03. | Bognár Péter

# # # #

Nemrég írtam egy cikket a webdesignban megjelenő brutalizmusról. Emlékeztetőül: a brutalizmus a modern építészet egyik nagy mozgalmáról kapta a nevét, ahol a funkcionalitás annyira a dekoratív hatás fölé helyezkedik, hogy át is veszi a helyét, és a szerkezeti elemek töltik be a díszítés szerepét is. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy kiváló építész kezében ezek az épületek szükségszerűen rondák lennének.

blank
Breuer Building, New York. Fotó: Ajay Suresh

Hasonló elveket követnek a brutalista stílusban készített weboldalak is, itt is a legfontosabb a felhasználó:

  • Legyen olvasható!
  • Legyen gyors!
  • Semmi szükségtelen díszítés!
  • A linkek legyenek egyértelműek!
  • A használt színek és ábrák legyenek erősen kontrasztosak és szembetűnőek!

És persze itt is igaz, hogy a funkcionális jelleg ne járhatna együtt az emlékezetes megjelenéssel. Csokorba gyűjtöttem néhány impresszív oldalt, ami ezeket a stílusjegyeket követi, és ahonnan abszolút érdemes lehet ihletet meríteni.

Ahogy látni fogjuk, mint minden művészeti irányzatban, az igazán tisztán megjelenő alapelveket csak ritkán tudjuk teljes valójukban felfedezni, a legtöbbször valamilyen erős vizuális koncepció megvalósításához nyúl az alkotó brutalista motívumokhoz – az elvekkel szemben pedig nyilván a koncepció lesz mindig a nyertes.

Adam Clarke Colour

blank

Adam Clarke utómunkálatban színez filmeket – ez a lap az ő portfóliója. Az erőteljes nyitás után lefelé görgetve videó-snippetek sorakoznak. Az előképeket is bevonó vörös-fekete színpár a sötétszobákat idézi és erőteljes kézműves-fotós hangulatot kölcsönöz az egész oldalnak.

Az about, a kapcsolat és a galéria külön oldalakon kapott helyet (már fekete-fehérben, a sötétszobát elhagyva), ezeket az oldalsó pluszt megnyomva érhetjük el.

Alec mapes-Frances

blank

Egy író, alkotó ember honlapja. A hatalmas Times New Roman betűk és az egész elrendezés a nyomtatott papírt idézi.

May you Live in Interesting Times

blank

A hágai Királyi Művészeti Akadémia előadássorozatának honlapja egy nyomtatott katalógus hangulatát közvetíti. A tartalomjegyzék végig ott marad a képernyő bal oldalán (csak a legkeskenyebb töréspontnál tűnik el), szétnézésre, böngészésre késztetve az olvasót.

Music for Programming

blank

Remek kis gyűjtemény, háttérzene-kollekciók, kifejezetten programozók számára, hogy jobban a “zónában” tudjanak maradni. A honlap látványa magáért beszél :-)

Bad Bonn Kilbi

blank

Szintén egy rendezvényoldal, a Bad Bonn Kilbi zenei fesztivál katalógusa. A tiszta szöveges elrendezés némi meglepetést rejteget, ugyanis a legtöbb előadó neve érintésekor elindul egy kis előzetes az illető zenéjéből. Rájuk bökve egy klip is felugrik, valamint a fellépő részletesebb bemutatója.

Colorama Risoprint

blank

A Colorama egy berlini rizográf nyomda és társadalmi műhely. A honlap tökéletesen visszaadja a rizográffal nyomtatott ívek hangulatát, és egy helyen tartalmaz minden lényegi információt (a Colorama által képviselt Zine-kultúrára jellemző sűrűséggel)

Offline Only

blank

Talán az egyetlen lap az egész interneten, amit kizárólag offline lehet elolvasni.

Wolftone Chambers

blank

Tristan Chambers hangművész portfóliója is bekerült a válogatásba, annak ellenére, hogy a brutalizmus összes olvashatósági alapelvét lábbal tapossa – viszont az biztos, hogy nyomot hagy a látogatóban. Kis segítség: a tartalmi részeket mindig egy ….. határolja el a krikszkrakszoktól.

Abhijit Keyaar

blank

Abhijit Keyaar tipográfus portfóliója színtiszta brutalizmus – tényleg semmi fakszni, csak a tipográfia és néhány megválogatott fotó.

Picture Show

blank

A Picture Show TV (amennyire sikerült dekódolnom) New Yorki művészeti hallgatók erőteljes retro VHS esztétikával elkészített rövidfilm-sorozata. A filmek stílusához illően az oldal maga is csodálatosan életre kelti a VHS korszak digitális feliratainak világát.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Motiváció A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

2021. április 12.

Mennyit ér, amit megtanultál? Nos, amennyit fizetnek érte! Uhh, ez elég anyagiasan hangzik mi? Úgy vagyunk kondicionálva, hogy az ilyen megközelítést ne tartsuk helyesnek, mert az a társadalmilag PC, hogy igazából az elismerésért dolgozunk és távol áll tőlünk Mammon minden földi java és hiúsága. De ugye ez nem így van, mert sem elismerésért, sem lájkért […]

Tovább a cikkre