Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

10 fantasztikus minimalista portfólió oldal

2021. március 02. | Bognár Péter

# # # # # # #

Portfólió lapja minden kreatív területen dolgozónak kell lennie, ez az az oldal, ahol, mint egy jól berendezett kirakatban (vagy inkább vitrinben, ahogy az angol showcase szó sugallja), megmutatjuk a világnak – és főleg a potenciális munkaadóknak – micsoda tehetség lakozik bennünk, mire vagyunk képesek. Portfóliókat böngészni szinte mindig iszonyatosan inspiráló időtöltés, hiszen a jó portfólió egyszerre mutat be szimpatikus, sikeres embereket és válogatott kreatív munkáikat, ráadásul mindezt fantasztikusan tálalva. A portfóliókészítésnek több megközelítése is létezik, de itt most egyre szeretnék összpontosítani, ez pedig a kevesebb néha több, azaz a minimalizmus filozófiája.
Mik a legfőbb szempontok, amiket egy minimalista portfólió megtervezésekor észben érdemes tartani?

Koncentrálj a felhasználóra

Minden tartalomelőállítás aranyszabálya, hogy a befogadó fejével kell gondolkodnunk. Kit akarsz elérni? Kinek hirdeted magad, kivel szeretnél együtt dolgozni? Mi az, amit ezek a potenciális ügyfelek keresnek, mivel lehet őket a legjobban megfogni?

Legyen kreatív, figyelemfelkeltő!

Gyakori (de nem kötelező) trükk valamilyen apró, hangulatos animáció beépítése a nyitó oldalba, de figyelj rá, hogy ez semmiképp ne terelje el a figyelmet a lényegről.

Helyezd el magad!

A megbízó is ember, és nem a portfóliót akarja a csapatában tudni, hanem egy szuper munkatársat. Sokan szeretnek egy profi munkákkal kitapétázott fallal indítani, de személyesebb és hatásosabb lesz valamilyen tömör bemutatkozó szöveggel és egy hero image-dzsel nyitni.

Sallangmentesen!

A portfólió egy vizuális CV, a célja tömör formában erős, maradandó benyomást gyakorolni az olvasóra. Ez még nem az órákig tartó beszélgetés egy kellemes kávézóban – próbáld meg két mondatban elmondani, ki és mi vagy.

Csak a szükséges munkáidat tedd fel!

Itt nem az enciklopédikus teljesség a cél, azokat a munkákat kell kihangsúlyozni, amik a legjobban bemutatják a képességeidet és a hozzáértésedet, no meg persze azt is, milyen jellegű és fajsúlyú ügyfelekkel dolgoztál korábban. Érdemes észben tartani a 60 másodperces próbát – a megbízók és hr-esek nem fogják órákig a portfóliódat böngészgetni, egy megbízáshoz akár több tucaton is át kell magukat rágniuk. Ha egy perc alatt mindent meg tudsz mutatni, amit tudniuk érdemes, sokat nőnek az esélyeid, hogy közelebb kerülj egy valódi bemutatkozáshoz, és végső soron a megbízáshoz.

Legyen teljesen átlátható!

A portfólióban hajlamos az ember mindenféle flikkflakkot, csilivili trükköt bevetni, hogy az oldalunkról ordítson a kreativitás – azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a portfólió – mint minden más honlap – egyik legfontosabb tulajdonsága az átláthatóság és a tartalom abszolút elérhetősége. A leghatékonyabb egy egyoldalas design, de ha mégis több aloldalra osztod szét az információkat, legyen rá gondod, hogy mindenhol egységes és világosan érthető legyen a navigáció.

Ne csak te ajánld magadat!

A munkák mellett helyezz el referenciákat, véleményeket is – hiába érzed esetleg közhelynek, egy-egy személyes dicsérő mondat az elégedett ügyfeleidtől sokat tehet az érdekedben.

Légy elérhető!

Alapvető dolog, de legyen egy „Rólam” oldal vagy szekció, ahol egy hajszállal bővebben bemutatkozhatsz, és természetesen ide helyezd el minden elérhetőségedet. Gyakori hiba, hogy a képek és színek mellett végül elsikkad az email-cím.

Figyelj oda a mobil nézetre!

Mint mindenhol, itt is az alapvető jelszó a mobile first és a reszponzivitás. A portfóliód mobil nézetének éppen olyan megragadónak kell lennie, mint az asztalinak.

A fenti szempontokat illusztrálandó 10 kiemelkedő többé-kevésbé a minimalizmus elveit követő portfóliót gyűjtöttem össze. Különböző tervezési, rendezési stratégiákat, mutatnak be, remekül lehet rajtuk látni, hogyan alkalmazták a fenti szabályokat – vagy éppen mikor tettek félre egyet-egyet. Egy dolog viszont közös, mindegyikükre észvesztő élmény ellátogatni. Kezdjük is a sort!

Koun Yagi

Danny Jones

Fred Maya

Box Clever

Tim Brack

Shape

By Experience

Bill Chien

2nd Floor

Eanka

Mockup: ls.graphics

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange