10 betűtípus címsorokhoz – Webdesign Tanfolyam

10 betűtípus címsorokhoz

2017. augusztus 09. - 08:25 • írta: Dörnyei Barbara

A főcímek, címsorok vagy headline-ok, headingek szerepe elsősorban a figyelem felkeltése, mit sem ér a legszebben megtervezett weboldal vagy más munka, ha nincs semmi, ami megragadja a figyelmet. Mit tehetünk tehát, hogy a címsorunk elérje a célját? Kezdjük a megfelelő font kiválasztásával. Természetesen, mint mindig, ebben az esetben is meghatározó, hogy hova, milyen célközönségnek készül a munka, és ugyanígy alapvető, hogy könnyen olvasható legyen. Mindenképpen olyan fontot válasszunk, ami valamiért kiemelkedik, különbözik a környezetétől, így alkalmas arra, hogy megragadja a figyelmet.

Ebben a posztban 10 olyan fontot gyűjtöttem össze, amik remekül megállják a helyüket címsorként is. (A fontok felhasználása előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy a licence mit engedélyez!)

 

Az Integral fontkészlet egy remek választás, letisztult egyszerű formáival, egyenes vonalaival. A csupa nagybetűs (all caps) készlet 6 vastagságban tartalmazza a fontokat.

 

Az Atlan egy egyszerű és elegáns fontkészlet, 16 változatot tartalmaz. Készítői az 1920-as években divatos geometrikus fontok stílusát szerették volna felidézni a tervezésekor. A vastagabb változatok remekül használhatók címsorokhoz.

 

A Futura már nem egy mai darab, 1927-ben tervezte Paul Renner. Annál izgalmasabb viszont az eddigi élete, megjelent már nagyon sok kiadványban, filmekben, még a Holdon is megtaláljuk, a táblán ugyanis, amit az Apolló 11 személyzete 1969-ben ott hagyott, szintén ezt a fontot használták. A sikere persze nem véletlen, a Futura maga a funkcionalitás és hatékonyság.

 

A Good Times egy nagyon modern megjelenésű fontkészlet, all caps, tehát nem tartalmaz kis betűket.

 

A Fat Cow fontcsaládot kifejezetten webdesignerek és web fejlesztők számára tervezték, használata kereskedelmi célra is ingyenes. A készlet két stílust tartalmaz.

 

A Philly Sans leginkább egy filctollal, kézzel írt írásra emlékeztet, ezzel egy kicsit lezserebb, fiatalosabb hangulatot kap.

 

A Sinclaire is egy nagyon sokoldalúan felhasználható, egyszerű, klasszikus vonalú készlet, ami elegáns, Art Deco stílusban készült. A készlet regular és bold típusokat is tartalmaz.

 

Az Augustine egy keskeny betűtípus, lágy ívek és éles sarkok egyensúlya jellemzi. Jól párosítható script és egyéb vastagabb fontokkal.

 

Jöjjön egy vintage hangulatú fontkészlet, ami szerintem egy régi filmplakáton is remekül megállná a helyét. A Huckleby készletben a font négy változatát találjuk és ami még fontos, hogy benne van a webfont is.

 

A Stentiga egy olyan geometrikus headline font. A sorból kissé kilógó szárak  miatt kicsit talán lazább bohókásabb hangulatú, mint más geometrikus fontok.

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek. Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.