Online Webdesign Tanfolyam

Új oktatónk: Pócsik Emese webdesigner

Újabb tapasztalt szakember csatlakozik hozzánk!

Emese pályafutását régóta követem, hiszen tulajdonképpen konkurensek vagyunk. A webdesign blogjába lehetetlenség nem belefutni annak, aki webdesign témában keresgél. Pont ezért tudom, hogy amit csinál az szakmailag hiteles, kiváló minőségű, üzleti szemléletű munka.

Pár hónapja kezdtünk el beszélgetni azon, hogy milyen jó lenne ha a sok év alatt összegyűlt tudását ő is átadná, hiszen ahány tervező annyi féle munkamódszer. Szó szót követett és végre elmondhatom, hogy Emese januártól az OWT keretein belül fog oktatni, első körben webdesignt és sitebuildinget. Ismerjétek meg Ti is Emesét!

Pócsik Emese webdesigner

Hogyan lettél webdesigner?

Sport suli után informatika tagozatos gimibe mentem. Akkor még informatikusnak hívtak mindenkit, aki valamilyen módon, számítógépen dolgozott, gondoltam jó lesz nekem is, amíg kitalálom, mi szeretnék lenni. Aztán végül is nem találtam ki, az egész, csak úgy alakult. Gimi után a képzőművészetire nem vettek fel, így folytattam tovább mérnök informatikus szakon.

Nagyon sok mindent megtanultam az egyetemen, nah persze semmi olyat, ami most szakmába vág. De megtanultam mi az, hogy határidő, stressz tűrés, csapatmunka és hogy a valódi, kézzelfogható eredményhez sokkal több másfajta kompetencia is kell, mintsem egy-egy programozási nyelv kifogástalan ismerete.

Csináltam már az egyetemen is honlapdesignokat, meg szakest plakátot, de még nem hivatásszerűen. Döbbenet, de a veszprémi fiatalok egyetemi magazinja a mai napig az én – lassan 10 éve készült – designommal fut. Hát mi az a logó??? :D Igen, én is kezdtem valahol.

vefi-1

Szóval innen indult. Aztán közben rájöttem az egyetemen, hogy nem akarok programozó lenni. Legalább is abban az értelemben, amilyen szakra ott beiratkoztam. Nem akartam multihoz menni, nem akartam egy irodában 9-17 ig végtelen kódsorokban elveszni.

Valami kreatívat szerettem volna, valami szépet, valami érdekeset, amiben még is ott van egy kicsi kódolás.
Így jött a webdesign. Amiről természetesen akkor még nem tudtam, hogy valójában az az online marketing kisöccse. Ahogy az lenni szokott, eleinte ismerősöknek csináltam weboldalt, barátoknak blogot, szívességből plakátokat, közben folyamatosan tanultam. Rengeteg weboldalt átnéztem a neten, kielemeztem, kijegyzeteltem papírra, hogy mit látok, bújtam a forráskódokat. Így tanultam meg fokozatosan mindent, autodidakta módon.

Akkor döntöttem el, hogy hivatásszerűen akarom űzni, és valóban ebből élni, amikor megcsináltam a saját portfólió oldalamat és kitettem a munkáimat a nagyvilágnak. Azóta nagyon sok év eltelt, majdnem 10, jó és rossz pillanatokkal egyaránt.

Amikor megnyered az első pályázatot, amikor látod TV reklámban a logót, amit terveztél, amikor nagy kivetítőn mutatják a designodat a publikumnak, az leírhatatlan. Amikor megéled az első kiégésed és padlón vagy, hát az is. Ami biztos, hogy soha egy percre sem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam. Rengeteg időt és energiát fektettem bele abba, hogy most azt csinálhassam, amit szeretek, és úgy, hogy ebbe a világon senki szól bele.

Ízelítő a munkáimból:

my-work-1-1

Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdik el tanulni a webdesignt?

Először is nagyon szerencsések vagytok, hogy létezik ez a tanfolyam. Az én időmben a fél karomat odaadtam volna, ha akármilyen ilyen irányú képzés létezik.

A másik jó dolog, hogy nagyon letisztult a webdesign az elmúlt években. Nincsenek sallangok, felesleges cicoma, így sokkal könnyebb megérteni, hogy egyáltalán mi a webdesign funkciója.

Pár szakmai jó tanács:

Mit szeretsz a munkádban leginkább és mi az, amit kevésbé?

Leginkább az életformát szeretem, ezt az egész kis miliőt, amit szabadúszóként évek alatt felépítettem. A saját magam főnöke vagyok, annak dolgozom, akinek szeretnék, úgy osztom be az időmet, ahogy szeretném. Nem vagyok korlátozva semmilyen módon, így tudom kihozni képességeimből a legjobbat.

Leülök a kávémmal, vagy akár pohár borommal az asztalom elé és tervezhetek a saját tempómban. Ha úgy tartja kedvem egy órát játszom. Ha úgy tartja kedvem egésznap sorozatot nézek. Ha úgy tartja kedvem és elkap az agyrobbanás, akkor nem birok leállni és 20 órát dolgozom.

Régebben imádtam a grafikai tervezés részét a honlap készítésnek. Az utóbbi években viszont egyre inkább a kódoláshoz húzok. Szívesen dolgozom mások grafikai tervéből is akár. Szeretem látni, amikor valami életre kel, működik, kattintható, pörög, forog és nem utolsó sorban termeli a bevételt.

Amit kevésbé szeretek az a sok adminisztráció, papírmunka, e-mail, telefon stb. Már jó párszor megfordult a fejemben, hogy kellene egy titkárnő.

Milyen típusú, témájú honlapokon dolgozol szívesen? Van kedvenced a munkáid közül?

Nagyon sok féle honlapot csináltam már, egyszerű személyes honlapot, önkormányzati portált, női magazint, webáruházat, még egy közösségi oldal megvalósításában is részt vettem.

Szeretek olyan cégekkel együtt dolgozni, akik komolyan veszik az internetes megjelenésüket és az online vevőszerzést. Ha nincs az oldalnak célja, akkor igazából nincs mit csinálunk, hiába húzogatom a vonalakat.

A személyes honlapokat is nagyon szeretem, sokkal „lazábban” lehet tervezni, nincs annyira megkötve az ember keze, nagyon sok olyan dolgot bele lehet vinni a designba, amit például egy webáruház tervezésbe nem.

cottage-carpets-view-1

A két kedvenc saját munkám az evergreen.ca és a cottagecarpets.ca. Mindkét oldal elég nagy, sok szöveges tartalommal, jó képekkel és videókkal dolgoztunk. Emellett rendszeresen újítjuk, mindig naprakészen tartjuk. Nem a megszokott színeket használtuk, még is nagyon jó lett az összkép. Jó rájuk nézni.

Mit csinálsz, amikor nem weboldalakat tervezel?

Üdv az OWT-n Emese!

Ha szeretnél hasonló kreatív munkát végezni, szabadabban, kötetlenebbül élni, akkor Téged is várunk képzésünkön!

 

 

A szerző:
10. éve foglalkozom webdesign tervezéssel - Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként (Mcorp Média, Alchimedia Studio, stb.), de ügyféloldalon is pl. Extreme Digital. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig online és offline tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felülettervezésével foglalkozom. Büszke vagyok arra, hogy a saját cégem vezetem, és mindig keresem az új és kreatív jövőmegoldásokat. Munkáimból: http://awebdesigner.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.